2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását a református zsinat kezdete előtt

Nyílt levélben kéri Balog Zoltán eltávolítását az egyházi vezetők közül 10 református személy az április 24-én kezdődő zsinat előtt.

A kezdeményezők Szemlélekhez eljuttatott levelében a következőt írják:

„Balog püspök cselekedete révén az egyház avatkozott az állam működésébe, amikor püspökként és zsinati elnökként járta ki K. Endre kegyelmét. Így viszont milyen alapon várhatja el azt az egyház, hogy az állam ne avatkozzon be az egyház működésébe? Balog püspök ténykedése az állam és egyház közötti egészségtelen, oda-vissza való beavatkozás és összefonódás megtestesülése. Balog Zoltán püspök egy személyben testesíti meg egyházunk politikai kiszolgáltatottságát”

– áll a levélben, amelynek aláírói közt ott van Vargha Anikó, korábbi tököli kántor, akit azután távolítottak el, miután a Facebookon kritizálta Balog Zoltánt.

A levélben arról is írnak, hogy az új zsinati elnök Balog korábbi nyilatkozata szerint eddigi helyettese, Pásztor Dániel lett volna, de ez azóta változhatott szerintük.

„A legújabb tervek szerint viszont már Steinbach dunántúli püspökről hallani a Zsinat lelkészi elnökeként. A lényeg, hogy Fekete Károly, a legnagyobb és legtekintélyesebb Tiszántúli püspökség vezetője ne juthasson pozícióhoz, hiszen kritizálta Balog püspököt. (…)Továbbra is mindenki úgy táncol, ahogy Balog püspök fütyül, miközben teljes a káosz”

– olvasható a levélben.

A tíz kezdeményező korábban indított petícióját már ezren aláírták, emellett korábban feljelentették Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon is. A beadványban jelezték az egyház vezetőinek, hogy a zsinati törvények alapján le kellett volna mondania Balog Zoltánnak.

Balog Zoltán idén februárban azért mondott le a Magyarországi Református Egyház vezetéséről, mert kiderült, hogy Novák Katalin volt köztársasági elnök tanácsadójaként támogatta a pedofil bűntársát védő K. Endre kegyelmi kérvényét.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató