2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Idén 15 milliárdos pályázati csomagot kap a turizmus

Három pillérből álló, 15 milliárd forintos turisztikai támogatási programcsomagot jelentettek be ma. Az ágazati szereplők versenyképességének erősítését szolgáló támogatás legfontosabb célja a szolgáltatások minőségének javítása, a vidéki szolgáltatók gazdasági élénkítése célzott programokon keresztül – mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter keddi sajtótájékoztatóján Budapesten.

Az első körben 13 ezer vállalkozásnak nyújtanak lehetőséget korszerűsítésre, eszközök beszerzésére, az elnyerhető támogatás egymillió forint. A cégeknek van mire alapozniuk, az idei újabb rekordév lehet a Magyar Turisztikai Ügynökség szerint.

Mint elhangzott, az új ágazati támogatási programnak három eleme van:

- az MTÜ és a szolgáltatók javaslatára az elsőben a vidéki vendéglátóipari vállalkozások versenyképességét 13 milliárd forint keretösszeggel támogatják,
- Tourinform irodák korszerűsítésére 1 milliárd forint, 
- a kávéházi cigányzene megőrzését szolgáló Muzsikáló Magyarország 2024 Programra pedig 1 milliárd forintot fordítanak.

Az első, 13 milliárd forintos keretösszeggel induló pályázatban a vidéki kis- és közepes vendéglátóipari vállalkozások 1 millió forint fejlesztési támogatást kaphatnak, így mintegy 13 ezer vállalkozásnak nyújt lehetőséget korszerűsítésre, eszközök beszerzésére.

Erre minden egész évben nyitva tartó vendéglátóhely – gyorsétterem, mozgó vendéglátóhely, munkahelyi étkeztetés kivételével – pályázhat, amely legalább egy lezárt üzleti évvel és Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) regisztrációval rendelkezik.

A második pályázat a Tourinform irodák korszerűsítését segíti, tervek szerint 35-40 iroda kaphat támogatást. Jelenleg országszerte 90 iroda működik, évente 2 millió vendégmegkeresést kezelnek, és kiemelt szerepük van a helyi turizmus szervezésében.

A harmadik, Muzsikáló Magyarország 2024 Programban mintegy 500 zenészt terveznek támogatni, adataik szerint jelenleg mintegy 120-130 zenekar ápolja a kávéházi cigányzene hagyományát.

Az új ágazati támogatási programok a következő hetekben indulnak – mondta Guller Zoltán.

A pályázat lebonyolítása egyszerűsített keretek között zajlik, az NTAK rendszeréből indítható elektronikus felületen, hogy a források minél gyorsabban jussanak el a vállalkozásokhoz

– tette hozzá.

Tavaly a járvány után teljesen helyreállt az ágazat, idén pedig a vendégéjszakák tartós növekedése várható, amit az  infláció mérséklése, a reálbérek emelkedése és a javuló gazdasági kilátások is támogatnak. A vendégéjszakák száma 41,8 millióra nőtt tavaly, amikor már meghaladta a 2019-ben elértet. A vendégek száma 16,2 millióra emelkedett, hasonlóan a 2019-eshez. A szálláshelyek és a vendéglátás bevételei egyaránt meghaladták a járvány előtti 2019-es eredményeket – közölte.

A SZÉP-kártya a belföldi turizmus motorja maradt – szögezte le Nagy Márton.

Tavaly 445 milliárd forint volt a kártyás feltöltés, és 449 milliárd forint az összes költés értéke, az előző évi 355 milliárd forint, illetve 385 milliárd forint után.

Idén országosan 42,8 millió vendégéjszaka várható a tárca becslése szerint, ami 2 százalékos emelkedés 2023-hoz és 3 százalékos bővülés 2019-hez képest. Előrejelzésük szerint 2030-ra az ágazat évi 16 százalékos GDP-hozzájárulást és 50 millió vendégéjszakát érhet el.

A tavalyi rekordév volt, a trend folytatódik, az idei is rekordév lehet

– mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatósági elnöke.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató