2024. május 22. - Júlia, Rita
EUR : 385.91
USD : 355.12
Időjárás ikon21°15°

Mini-Dubaj: 190 ezer köbméter illegális hulladékot kell elszállítani az építkezés megkezdéséig

Miközben Rákosrendezőn az illegálisan elhelyezett hulladékok teljes becsült mennyisége meghaladja a 190 000 köbmétert, a helyiek attól is tartanak, hogy a közelmúltban történt hatalmas tűzeset sem múlt el nyomtalanul. A területet nemcsak az egészségre ártalmas körülmények miatt kell rendbe tenni, hanem azért is, mert itt épülne meg a mini-Dubaj beruházás is.

Különös, hogy épp most gyulladtak ki a halmokban álló talpfák Rákosrendezőn. Így mindenképpen olcsóbban megszabadulhattak tőlük, mintha el kellett volna szállítani, majd ártalmatlaníttatni kellett volna azokat. A környéken élők viszont napokig lélegezték be a mindenféle szennyező anyagot tartalmazó füstöt – így vélekedett a Népszavának Garay Klára Podmaniczky-díjas városvédő arról a hatalmas tűzesetről, amely a közelmúltban történt a mini-Dubaj projekt számára kiszemelt területen.

A lap levélben fordult a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz, hogy megtudja: mi alapján voltak biztosak abban, hogy a jelentős mennyiségű – száz méter hosszú, húsz méter széles öt méter magasságú rakás – 10 ezer köbméter talpfa leégése nem volt káros az egészségre, de érdeklődtek a tűz okáról is.

A katasztrófavédelmi mobil labor az oltás ideje alatt a tűz százméteres körzetében, valamint lakott területen végzett méréseket. Lakott területen határérték feletti veszélyes anyag nem volt kimutatható, de a füst szagát a környéken érezni lehetett

– jelezte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, hozzátéve, hogy a „a tűzvizsgálati eljárás folyamatban van, így nem tudunk bővebb felvilágosítást adni a keletkezési okokról”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató