2024. május 24. - Eliza, Eszter
EUR : 387.34
USD : 357.36
Időjárás ikon21°16°

Nagy Márton azt javasolja a kormánynak, hogy avatkozzanak be az üzemanyagárakba

A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.

A tárcavezető nem fél attól, hogy az intézkedés ellátási problémákat okozhat. Szerinte ha a profittartalom csökken, akkor az nem jelenti azt, hogy ne lehetne nyereségesen értékesíteni az üzemanyagokat.

A kormány szerdán, azaz holnap vizsgálja a kérdést.

Kedden délelőtt a Nemzetgazdasági Minisztériumban sajtótájékoztató keretében azt kérdezte az Imdex a tárcavezetőtől, hogy a szerdai kormányülésen beavatkozást javasol-e a kormányfőnek az üzemanyagárakba, illetve azt, hogy ha igen, akkor nem tart-e esetleges ellátási problémáktól.

Nagy Márton úgy válaszolt, hogy a „beavatkozást fogom javasolni”. Ám a javaslatának és így az intézkedés konkrétumainak kialakítása jelenleg is zajlik. „A régiós átlag nagyon fontos szerepet kap a javaslatban, hogy a korábbi egyezségünket betartassuk” – húzta alá.

Arra a kérdésre, hogy beavatkozás esetén nem fél-e ellátási problémáktól, kijelentette: benzinár esetén 3, míg a gázolaj esetén 5 százalékkal tér el a régiós átlagtól az üzemanyagár.

Ha jól tudom, a benzin esetén változatlan marad az ár, de a gázolajnál 8 forint csökkentést hajtanak most végre. Ez sem véletlen

– így utalva arra, hogy a korábbi nyilatkozatainak most jöhet meg az eredménye. Majd azt mondta, a gázolajnál történő csökkenés ráadásul azzal áll szemben, hogy az olajárak felfelé indultak a közel-keleti konfliktus miatt.

Majd leszögezte: ez jó példa arra, hogy a kiskereskedők érzik, hogy túl nagy árral dolgoznak, pedig a kormány erről még csak kommunikált.
„Ennek a kommunikációnak és végül a kormány döntésének a családok lesznek a győztesei” – húzta alá.

Az adócsökkentéssel kapcsolatos kérdésekre leszögezte, hogy a magyar adótartalom régiós szinten átlagos. „A régiós átlaghoz képest a magas árakat nem az adótartalom indokolja.” Később aláhúzta, ha csökkentik a két üzemanyagfajta profittartalmát, akkor az nem azt jelenti, hogy a kiskereskedőknek veszteségesen kell értékesíteniük az üzemanyagokat.

„Mi nem válogatunk a régiós országok között, azokat a KSH válogatta. A régiós árakat szeretnénk pusztán visszahelyezni a megfelelő szintre” – összegezte. Nagy Márton szerint ha a régiós eltérés a „molekula” ára miatt alakult ki, akkor azt rendezni kell.

„Kibontjuk az árakat, és megnézzük, hogy ki a hibás. Aki a hibás, az fog fizetni” – mondta.

(index)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató