2024. május 22. - Júlia, Rita
EUR : 385.91
USD : 355.12
Időjárás ikon21°15°

Zelenszkij harcra szólította fel a fiatalokat

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a fiatalabb férfiak jobb katonák, mert fizikailag fittebbek és könnyebben kezelik az új technológiákat.

Hugo Travers francia YouTuberrel beszélgetve a hétvégén Zelenszkij elmagyarázta, miért írta alá nemrégiben azt a törvényt, amely 27-ről 25 évre csökkenti a mozgósítási korhatárt. Ennek egyik indokaként azt hozta fel, hogy a fiatalok technikailag alkalmasabbak.

“Ez egy modern típusú háború” – mondta, rámutatva a drónokra, amelyek igen hangsúlyosan szerepelnek a csatatéren.

"Az új generáció sokkal gyorsabban sajátítja el az új technológiákat”.

Egy másik okként említette, hogy a fiatalabb férfiak könnyebben megbirkóznak a harc fizikai igénybevételével, mint az idősebb sorkatonák. Februárban a fronton lévő ukrán katonák átlagéletkora 43 év volt, ami azt tükrözi, hogy Kijev főként idősebb férfiakat mozgósított. Ukrajna azóta megkezdte a nők besorozását és a behívók elleni fellépést, hogy megpróbálja feltölteni a megfogyatkozott harci dandárokat.

“Minden tiszteletem a harcosainké, de különbség van egy 25 éves és egy 50 éves katona között” – mondta Traversnek. “A harcosok életkorára és fizikai állapotára vonatkozóan meghatározott kritériumok vannak, hogy ki lehessen őket képezni és a frontra lehessen küldeni”.

A hadsereg az Ukrán Fegyveres Erők “sajátos igényei” miatt kérte a mozgósítási törvény módosítását – magyarázta Zelenszkij. Elmondta, hogy a hadsereg által azonosított egyik igény az új katonák kiképzése volt, hogy azok “leválthassák azokat, akik már két éve harcolnak”.

A parlament által nemrég elfogadott mozgósítási törvény azonban nem tartalmazott rendelkezést a leszerelésről, ami széles körű panaszokat váltott ki a katonák részéről.

Amellett, hogy a hadkötelezettségi korhatárt 25 évre csökkentették, az új szabályok minden 18 és 60 év közötti ukrán férfit – beleértve az országon kívül tartózkodókat is – arra köteleznek, hogy jelentkezzen a sorkatonai szolgálatra.

A korábban személyesen kiosztott mozgósítási felszólítások automatizáltak lettek, és az ellenszegülésért járó büntetések sokkal súlyosabbak.

Kijev nem hozta nyilvánosságra, hogy hány katonát kíván toborozni az új intézkedésekkel, mivel a “népszerűtlen”, több százezres mozgósítás “pánik szítását kockáztatja” – írja a Washington Post. Decemberben Zelenszkij 500 ezres számot említett, de azóta meghátrált ettől a számtól.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató