2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

A történelem során először szállít Magyarországra gázt Azerbajdzsán

Újabb szintet lépett a magyar–azeri együttműködés, miután idén először elindult a földgázszállítás a kaukázusi országból Magyarországra. Szijjártó Péter elmondása szerint Magyarország a földgázforrás diverzifikációjára törekszik. Szerinte ehhez az Európai Uniótól is kértek segítséget, de semmilyen segítséget nem nyújtottak, így Brüsszelnek semmi köze ahhoz, hogy Magyarország hogyan oldja meg az energiaellátását.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Bakuban bejelentette, hogy a történelem során először megindult a földgázszállítás Magyarországra Azerbajdzsánból.

Szerinte ez nagyban hozzájárul hazánk diverzifikációs törekvéseihez az energiaellátás terén – közölte az MTI.

A miniszter a magyar–azeri gazdasági vegyes bizottság ülését követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy mindkét országot súlyosan érintik az ukrajnai háború drámai hatásai, de aki jó együttműködést tud fenntartani a kaukázusi térséggel, az eredményesebben tud az új körülményekhez alkalmazkodni az energiaellátásban.

Ezzel összefüggésben arról is beszélt, hogy Magyarország a diverzifikáció jelszava alatt nem a jól működő megállapodásait akarja kiváltani, hanem újabb forrásokat kíván bevonni az energiaellátásba, márpedig ez leginkább délkeleti irányból lehetséges. Elmondása szerint ezért arra kérték az Európai Uniót, hogy vegyen részt az ehhez szükséges infrastruktúra-fejlesztésekben, de elutasító választ kaptak.

„Ezért innentől kezdve Brüsszelnek semmi köze nincsen ahhoz, hogy mi hogyan és honnan oldjuk meg az energiaellátásunkat, ezzel kapcsolatban sem iránymutatásokat, sem instrukciókat, sőt még tanácsokat sem fogadunk el”

– mondta a miniszter.

Szijjártó Péter az azeri munkaügyi miniszterrel, Sahil Babayevvel folytatott megbeszélését követően arra is kitért, hogy ennek ellenére mégis sikerül megoldani a diverzifikációt, részben a kaukázusi országnak köszönhetően, ugyanis most először megkezdődött a földgázszállítás az országból, az első ütemben 55 millió köbméter mennyiségben.

Így a történelem során először Azerbajdzsán által nekünk eladott földgázmolekulák is részt vesznek a magyar energiaellátásban – jegyezte meg.

Elmondta, hogy innentől kezdve folytatják az együttműködést, ugyanis úgy tűnik, hogy működik a dolog. Kijelentette, hogy a földgázellátás biztonsága érdekében Magyarország megnövelt mennyiséget fog igénybe venni.

Emlékeztetett, hogy a Mol már jelenleg is jelen van Azerbajdzsánban, ráadásul dolgoznak a cég szerepének további növelésén a kitermelési technológiák modernizálásában és a vegyipari területen.

Rámutatott, hogy néhány éven belül az azeri megújuló energia is része lehet a magyar energiamixnek, ehhez a világ leghosszabb tenger alatti magasfeszültségű vezetékét kell felépíteni, amelyre már van is közös elköteleződés Magyarország, Románia, Georgia és Azerbajdzsán részéről.

Ebből is látszik, milyen jó döntés volt 2010-ben, hogy Azerbajdzsánnal egy stratégiai együttműködést kezdtünk el felépíteni. Azok, akik akkor sokszor szalonképtelen módon kritizáltak minket, ma sokat adnak, adnának egy-egy jó fotóért Aliyev elnök úrral – szögezte le a tárcavezető.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató