2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Benyújtotta lemondását Ukrajna mezőgazdasági minisztere

Korrupciós vádak miatt lemondott az ukrán mezőgazdasági miniszter. Az állami földek illegális megszerzésével kapcsolatban indult korábban eljárás Ukrajnában.

Mikola Szolszkij lemondólevelét kézzel írta meg, melyet Ruszlan Sztefancsuk, az ukrán parlament elnöke közösségi oldalán osztott meg. Posztjában egyúttal tudatta, Szolszkij lemondását a parlament következő ülésén fogják megtárgyalni.

Az ukrán agrárpolitikai és élelmezésügyi minisztérium Telegram-csatornáján pedig Szolszkij osztotta meg gondolatait: szerinte a jelenlegi helyzetben ez a helyes lépés, egyúttal a parlamentre bízta sorsát.

Ha a Verhovna Rada úgy dönt, hogy elfogadja lemondásomat, hálás leszek a döntésért, ha viszont úgy dönt, hogy folytatnom kell a munkát, folytatom a munkát

– fogalmazott.

Az MTI közlése szerint az állami földek illegális megszerzésével kapcsolatban indult korábban eljárás Ukrajnában, ebben az ügyben kezelik a tárcavezetőt gyanúsítottként. Az ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal közleményében azt írta, hogy egy hivatalban lévő minisztert gyanúsítanak azzal, hogy ő irányította azt a rendszert, amely 291 millió hrivnya (2,7 milliárd forint) értékű állami földterület illegális megszerzésére irányult. A dokumentum nem nevezte meg Szolszkijt, de azt írta, hogy a gyanúsított a parlament mezőgazdasági bizottságának korábbi elnöke. Ezt a posztot Szolszkij töltötte be 2022. márciusi miniszteri kinevezése előtt.

A közlemény szerint az említett rendszerben arra is kísérletet tettek, hogy további 190 millió hrivnya értékű földterületet is megszerezzenek.

A miniszter a Telegram üzenetküldő alkalmazáson tett nyilatkozatában a médiajelentésekkel kapcsolatban elmondta, a vádak egy 2017–2018-as időszakra vonatkoznak, amikor ügyvédként dolgozott egy állami vállalatok és magánszemélyek közötti vitában.

(HírTv)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató