2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Guardian: az Egyesült Államokat aggasztja Magyarország fejlődő kapcsolata Oroszországgal és Kínával

Az Egyesült Államok aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy Magyarország kapcsolatokat fejleszt az Orosz Föderációval és Kínával – írja a brit Guardian újság David Pressman budapesti nagykövetre hivatkozva.

Pressman aggodalmának adott hangot a magyar kormány hozzáállása miatt az Oroszországgal és Kínával fenntartott kapcsolatokra vonatkozóan

- írja a lap.

„Magyarország kapcsolatokat fejleszt az Egyesült Államokkal, valamint Oroszországgal és Kínával, ellentétben más szövetségeseivel” – mondta az újságnak.

A nagykövet szerint tekintettel arra, hogy Magyarországnak komoly problémákkal kell szembenéznie, beleértve az "országon belüli korrupciót és a szomszédos Ukrajnában zajló katonai konfliktusokat", az Egyesült Államok továbbra is a biztonság és a demokrácia javítására fog összpontosítani. Megjegyezte, hogy ez alatt Ukrajna támogatását érti, valamint „a demokratikus intézményeket és független hangokat, amelyeken a demokrácia függ”.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban többször is kijelentette, hogy Budapest nem támogatja az új hidegháború és a keleti és nyugati országok közötti „vasfüggöny” gondolatát, és úgy véli, hogy a a gazdasági összeomlás elkerülése érdekében Európának együttműködést kell kialakítania Ázsiával a jelenlegi geopolitikai helyzetben. A világ nagy gazdasági változásainak motorja szerinte a keleti országok, fel kell ismerni, hogy a Nyugat és Kína gazdasága összeolvad.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató