2024. május 18. - Alexandra, Erik
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon23°11°

Két hetük van az üzemanyag-kereskedőknek, hogy csökkentsék az áraikat

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Magyar Ásványolaj-szövetséggel közölte a kormány döntését.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a mai napon hivatalában fogadta a Magyar Ásványolaj-szövetség (MÁSZ) illetékeseit. A tárcavezető tájékoztatta a feleket arról, hogy a kormány szerdai ülésén részletesen áttekintette az üzemanyagpiacon kialakult helyzetet – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

A tárcavezető megállapította, hogy háború van, és háborús árak vannak az üzemanyagpiacon, amely jelentős terheket ró a családokra. Valós megoldást a béke jelentene, de addig is a kormány arra törekszik, hogy a háborús árakat visszaszorítsa, hiszen nem a családoknak kell megfizetniük a háború árát.

Nagy Márton az egyeztetésen ismertette a kabinet döntését:

a kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a KSH által objektív módszertannal meghatározott, minden pénteken megjelenő régiós átlaghoz. Erre a kereskedőknek két hetük van.

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány az üzemanyagok árát illetően az elmúlt időszakban pozitív elmozdulást azonosított, amelynek következtében a benzin és a gázolaj ára is közeledett a régiós átlagárhoz. A régiós átlagár eléréséhez azonban a gázolaj, de különösen a 95-ös benzin esetében, további árcsökkentési lépésekre van szükség, kizárólag így kerülhető el a kormányzati beavatkozás.

A MÁSZ képviselői a megbeszélésen tudomásul vették a kormány családok védelmét szolgáló szándékait.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató