2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Magyar sikerekkel indult a cselgáncs-Eb

A zágrábi olimpiai kvalifikációs cselgáncs Európa-bajnokság csütörtöki nyitónapján Pupp Réka és Pongrácz Bence is bronzérmet nyert.

Az olimpiai kvótás helyen álló, 2021-ben Eb-harmadik Pupp Réka a harmadik helyért kiírt mérkőzésen Ajdan Valijevával szállt szembe, aki 18 évesen a kontinenstorna egyik legnagyobb meglepetését szolgáltatta azzal, hogy eljutott az éremcsatákig – írja az MTI. Az azeri versenyző a felnőtt mezőnyben eddig mindössze egy kisebb versenyen állhatott dobogóra, méghozzá tavaly Perth-ben.

Első találkozójukon a 18 World Tour-medálnál tartó, olimpiai ötödik magyar dzsúdós diktálta a tempót, és egy perc után vazaarit kapott egy alábújós válldobásra. Másfél perccel később pedig már véget is vetett az egyoldalú küzdelemnek, mivel egy belső horogdobásra még egy vazaarit ítélt a bíró, ami már ippongyőzelmet jelentett.

Az Atomerőmű SE 27 éves sportolója a 2021-es, lisszaboni kontinenstorna után másodszor lett harmadik.

A 66 kilogrammos Pongrácz Bence Alberto Gaitero Martinnal csapott össze a csütörtöki bronzmeccsen. Az eddig két European Open-ezüstöt gyűjtött magyar még nem találkozott spanyol riválisával, aki kétszer is állt már Eb-dobogón: 2021-ben Lisszabonban harmadik, 2022-ben Szófiában pedig második lett.

Az MTI beszámolója szerint az első három és fél percben csak intéseket láthatott a közönség, ám ekkor a dunakeszi dzsúdós egy külső horogdobásra vazaarit kapott, a 27 éves riválisa pedig a hátralévő időben már nem tudta utolérni őt.

A VSD 24 éves versenyzője ezzel megszerezte a magyar cselgáncssport 56. Eb-bronzérmét.

A magyar küldöttség már az első napon felülmúlta a Montpellier-ben tavaly megrendezett kontinensbajnokságon elért eredményeket, ahol Tóth Krisztián bronzérme mellett három ötödik és két hetedik helyezéssel zárt. A Magyar Judo Szövetség két érem megszerzését tűzte ki célul a magyar válogatott számára az Európa-bajnokságon, amelyet így már a nyitónapon sikerült teljesíteni.

Az Európa-bajnokság pénteki versenynapján magyar részről Szegedi Dániel (73 kg), Ungvári Attila (81), Özbas Szofi (63) és Gercsák Szabina (70) lesz érdekelt.

(NSO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató