2024. május 27. - Hella
EUR : 385.56
USD : 356.18
Időjárás ikon27°15°

Már az Európai Parlamentben is a Magyarországon letartóztatásban lévő olasz antifa miatt demonstrálnak

Milánó központjában, a Milánói Egyetem bejárata előtt csendes demonstrációval és egy zavarba ejtő molinóval szerveztek kiállást a Magyarországon letartóztatás alatt álló antifa, Ilaria Salis mellett. Nem csak Olaszországban, hanem Európa Parlamentben is tiltakoztak és követelték Salis szabadon bocsájtását  – írta meg az Euronews.

Ilaria Salis egy cseppet sem bánja, hogy ártatlan magyar embereket támadott meg, és kifejezetten motivált a közelgő EP-választások kapcsán, ugyanis terve szerint ha nyer és mandátumot szerez, a mentelmi jogára hivatkozva kiszabadulhat a magyar börtönből. Közben az Európai Parlamentben baloldali képviselők „A láncok nem méltóak Európához” feliratot és Ilaria Salis képeket a kezükben tartva tiltakoztak milánói tanárnő letartóztatás miatt.

Az olasz állampolgár a zöldpárti, baloldali listán indul az európai parlamenti választásokon. Támogatói sérelmezik, hogy a „rossz magyar fogvatartási körülmények” miatt nem tud kampányolni. Nyugati sajtó következetesen „neonáci fegyveresekként” írja le a Salis által megtámadott magyarokat.

Napi 23 órában van a cellába zárva, heti 1 órát levegőzhet és 70 percet kaphat kommunikációra. Nyilvánvalóan nincs lehetősége arra, hogy megfelelően lássa el a jelöltségét, de erről még beszélnünk kell 

– mondta llaria Salis apja, Roberto Salis baloldali képviselő, az Európai Parlamentben.

Győri Enikő, a kormánypárti Fidesz EP-képviselője azonban határozottan cáfolja a család rossz börtönkörülményekkel kapcsolatos vádjait.

Nem hiszem, hogy vannak olyan problémák vagy körülmények, amelyek rosszabbak, mint más börtönökben. Biztosan nem egy kastélyban vagy egy ötcsillagos szállodában szállásolják el

– mondta a magyar képviselő.

Amennyiben Salis a választáson mandátumot szerez, akkor élhet a képviselői mentelmi jogával, ennek felfüggesztését azonban kérheti majd a magyar igazságszolgáltatás. Ilaria Salis ellen az ügyészég 11 év letöltendő börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.- írta a mandiner.hu.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató