2024. május 07. - Gizella
EUR : 389.62
USD : 361.8
Időjárás ikon21°15°

Végre kiderül, tényleg Czeglédy Csaba volt-e az ördög ügyvédje

Az ügyészség pénzbüntetés kiszabását kéri a DK-s ügyvédre és társára.

A tervek szerint május 13-án hirdet ítéletet a Veszprémi Járásbíróság a régóta húzódó, úgynevezett ördög ügyvédje perben – tudta meg a Mandiner a Veszprémi Törvényszéktől. Ezt megelőzően az ügy két vádlottja, így Czeglédy Csaba is felszólalhat még az utolsó szó jogán április 30-án.

A Fővárosi Főügyészség 2021 októberében emelt vádat az ügyben. A vád szerint „egy ügyvéd foglalkozású férfi, egy többszörösen büntetett társa segítségével különleges személyes adatokat tartalmazó, szexuális tartalmú fénykép-, illetve videófelvételeket hozott nyilvánosságra az interneten, amivel az érintetteknek jelentős érdeksérelmet okozott.” Az ügyészség azt állítja, hogy 

Czeglédy kérésére társa hozta létre a közösségi hálózaton azt az ördög ügyvédje névre keresztelt oldalt, amelyen keresztül a 2021-es választások előtt nyilvánosságra kerültek a Borkai Zsolt volt győri polgármesterről készült pornográf felvételek. 

A Fővárosi Főügyészség az ügyvédet és társát 9 rendbeli különleges személyes adattal visszaélés vétségével vádolta, amit utóbbi bűnsegédként követett el. A főügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzéssel a jogász vádlottal szemben pénzbüntetést, többszörös visszaeső társával szemben pedig felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki.

A szombathelyi önkormányzati képviselőként dolgozó Czeglédy folyamatosan tagadta, hogy ő állna a felvételek nyilvánosságra hozó blog mögött.

Az ügyet tárgyaló Veszprémi Járásbíróság 2022 márciusában, tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzésében 

bűnösnek mondta ki Czeglédyéket, az ügyvédet 1 millió forintos, míg társár 500 ezer forintos pénzbírsággal sújtotta.

Csakhogy az ügy nem ért véget, Czeglédy ugyanis – élve a jogi lehetőséggel – tárgyalás megtartását kérte. 

A járásbíróság 2022 szeptemberében hatályon kívül helyezte a büntetővégzést, és elrendelte a tárgyalás megtartását. Az eljárás 2023 tavaszán indult meg, a bíróságon Czeglédy is vallomást tett, és azt mondta a bíróság előtt, hogy büszke lenne arra, ha ő lett volna az elkövető, de nem így van. 

A Fővárosi Főügyészség lapunknak küldött tájékoztatása szerint az eljáró ügyész az elmúlt tárgyaláson megtartott perbeszédében – a bűnösségi körülményekhez igazodóan – mindkét vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta. A vádlottak felmentésüket kérték. 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató