2024. május 22. - Júlia, Rita
EUR : 385.91
USD : 355.12
Időjárás ikon21°15°

Új szuperakkumulátort fejleszt az elektromos autókba a CATL

A kínai gyártó a jelenlegi 700 kilométeres hatótávval rendelkező Shenxing aksiját fejleszti tovább. A CATL új akkumulátorának hatótávja meg fogja haladni az 1000 kilométert.

Az elektromos járművekhez akkumulátorokat gyártó kínai CATL csütörtökön bemutatta új lítium-vas-foszfát (LFP) aksiját, melynek hatótávja egy töltéssel több mint 1000 kilométer lesz. A Shenxing Plus a világ első LFP-akkumulátora, amely ilyen hatótávval büszkélkedhet – mondta Gao Huan, a CATL elektromosautó-részlegének technológiai igazgatója.

Az LFP-akkumulátorok környezetbarátabbak, mint az elektromos járművekben gyakrabban használt lítium-ionosak.

Négy autómodell használja a jelenlegi generációs Shenxing-aksit annak 700 kilométeres hatótávolságával, és év végéig több mint 50 típust szerelnek fel vele – mondta Gao. 

A CATL profitja növekedést mutatott január–márciusban, miután három hónappal korábban, 2022 óta az első negyedéves profitcsökkenést könyvelhette el a lassuló kereslet és az erősödő verseny közepette – írja a Reuters. A kínai akkumulátorgyártók – köztük a CATL –, gyorsabban növekedtek, mint a riválisok, és a globális elektromos járművek akkumulátorkapacitásának több mint kétharmadát adták tavaly.

A CATL április elején azt is bejelentette, hogy új, legalább öt éven át veszteség nélküli áramleadást ígérő energiatároló rendszert fejlesztett ki, amely a zöldenergiával való rendszerszintű gazdálkodás optimalizálása szempontjából kiemelt fontosságú.

A CATL akku-konténereinek sorozatgyártását hamarosan meg is kezdik.

(vg.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató