2024. május 12. - Pongrác
EUR : 387.78
USD : 359.69
Időjárás ikon19°13°

3000 iszlamista vonult fel Hamburgban - a belügyminiszter kiakadt

Az Iszlám Generáció szervezet "Gáza tűz alatt" jelszóval jelentette be az Izrael-ellenes tüntetést Németországban. A radikális szalafisták Észak-Rajna-Vesztfália egész területéről érkeztek.


Mintegy 3000 tüntető vonult végig Hamburg belvárosán "Allahu Akbar" kiáltással. A felvonulók egy Németországot is magába foglaló kalifátus létrehozását követelik, ami szerintük az "egyetlen megoldás".

Nancy Faeser német belügyminiszter elviselhetetlennek nevezte a szombati hamburgi iszlamofóbia elleni és a kalifátus létrehozását támogató tüntetést.

Korábban a DPA hírügynökség arról számolt be, hogy mintegy 1100 ember vett részt szombaton a németországi iszlámellenesség és egy állítólagos muszlimellenes médiakampány elleni tüntetésen. A tüntetők plakátjain az állt: „Németország az értékek diktatúrája” és „A kalifátus a megoldás”.

A tüntetést az Iszlám Generáció szervezte, amelyet a korábban betiltott (Oroszországban terrorszervezetként betiltott) Hizb ut-Tahrir szervezet utódjának tekintenek.

„Nehéz elviselni az ilyen iszlamista tüntetések képét az utcáinkon. Jó, hogy a hamburgi rendőrség nagy kontingenssel lép fel a törvénysértőkkel szemben” - mondta Faeser.

„A vörös vonalaknak nagyon világosnak kell lenniük: nincs terrorista propaganda a Hamász támogatására, nincsenek zsidók elleni gyűlöletszlogenek, nincs erőszak”

- folytatta. 

A miniszter hozzátette, hogy a német biztonsági hatóságok szorosan figyelemmel kísérik az iszlamista szervezetek tevékenységét az országban. November 2-án a német belügyminisztérium betiltotta a palesztin Hamász mozgalom és a palesztinbarát tevékenységet folytató Samidoun nevű szervezet tevékenységét az országban.

Korábban az Antiszemitizmus Elleni Regisztrációs és Ellenőrző Hivatalok Szövetségi Szövetségi Szövetsége (RIAS) jelentése is megállapította, hogy a Gázai övezetben zajló konfliktus eszkalálódása óta több mint négyszeresére nőtt az antiszemita incidensek száma Németországban.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató