2024. május 16. - Botond, Mózes
EUR : 386.3
USD : 356.69
Időjárás ikon20°11°

Lengyel értelmiségiek álltak ki a Tusk-diktatúra által börtönbe vetett papért, aki fölött Tusk korábbi miniszterhelyettese fog ítélkezni

Több mint ötven lengyel értelmiségi nyílt levélben állt ki egy március óta vizsgálati fogságban lévő katolikus pap mellett, kétségbe vonva az ügyben eljáró bíró elfogulatlanságát.

Michal Olszewskit, a Jézus Szent Szívének Papjai nevű szerzetes kongregáció tagját márciusban tartóztatták le az előző kormány által létrehozott alapítvány ügyében folyó vizsgálattal összefüggésben. A varsói kerületi bíróság kedden dönt további fogva tartásáról, amely ellen ügyvédje panaszt nyújtott be.

A nyílt levélben, amelyet mások között Bronislaw Wildstein író, Jacek Karnowski, a Sieci konzervatív hetilap főszerkesztője, Pawel Lisicki író, a DoRzeczy konzervatív hetilap főszerkesztője, Krzysztof Skowronski, a Radio Wnet független csatorna főszerkesztője, a Lengyel Újságírók Szövetségének (SDP) elnöke írt alá, rámutatnak: Olszewski ügye politikai jelleget öltött, a média a kormánytábor és az ellenzék közötti vitában használja fel, így értékeli a közvélemény.

A lengyel igazságszolgáltatásban a perekben döntő bírákat sorsolás útján választják ki. Olszewski ügyének levezetésével Piotr Kluz bírót bízták meg, aki a jelenlegi kormánykoalíciót vezető Polgári Platform előző kormánya idején, 2009-2012-ben igazságügyi miniszterhelyettes volt.

Piotr Kluz legalább egy vitatott döntést hozott a keddi tárgyalás előtt, amikor 15 percre korlátozta Olszewski ügyvédjeinek felszólalását. Ez a gyakorlat radikálisan korlátozza a letartóztatott jogát a védelemre

-írják.

Piotr Kluz eddigi tevékenysége, politikai elkötelezettsége megkérdőjelezi bírói függetlenségét, jövőbeni ítélete elfogulatlanságát

- teszik hozzá.

Március végén a lengyel nyomozó szervek négy személyt tartóztattak le az előző kormány idején az igazságügyi tárca kötelékében működő Igazságosság Alap ellen indított eljárás ügyében. Közülük hárman az igazságügyi minisztérium volt tisztségviselői, a negyedik pedig az aktív lelkipásztori tevékenységéről ismert Michal Olszewski. Az általa vezetett Profeto alapítvány egy központot épít Varsóban a bűncselekmények áldozatai számára az Igazságosság Alap forrásaiból. A 98 millió zloty (8,9 milliárd forint) értékű beruházás utolsó szakaszának finanszírozását Donald Tusk kormánya leállította. Az ügyészség gyanúja szerint a Profeto alapítvány annak ellenére nyerte meg a pályázatot, hogy nem teljesítette ennek formális feltételeit.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató