2024. június 20. - Rafael
EUR : 395.57
USD : 368.31
Időjárás ikon32°22°

Ukrán képviselő: Zelenszkij szándékosan alulbecsüli a háborús áldozatok számát, hogy ne ártson a mozgósítási kampánynak

Egy meg nem nevezett ukrán törvényhozó a Washington Postnak adott interjújában beszélt arról, hogy Zelenszkij „jelentősen alulbecsülte a háború valódi áldozatainak számát”. A lap emlékeztet: Zelenszkij februárban azt állította, hogy a konfliktus kezdete óta eltelt két év alatt 31 ezer katona esett el. A sebesültek számát azonban ekkor sem közölte – írja a Mandiner.

A névtelenséget kérő ukrán forrás szerint az ukrán elnök logikája a következő:

a veszteségeket alacsonyabbnak kellett feltüntetni, hogy ne zavarják meg az amúgy is nehéz helyzetben lévő toborzási és mozgósítási kampányt.

Akárhogy is, az mindenesetre beszédes, hogy Kijev tavaly 27-ről 25 évre csökkenti a férfiak sorkötelezettségi korhatárát, ahogy az is, hogy a 18 és 60 év közötti, külföldön tartózkodó férfiaknak Kijev határozatlan ideig beszüntette a konzuli szolgáltatásokat.

A lapnak egy amerikai tisztviselő is megszólalt, aki elismerte, hogy a kérdés aggasztó, Washington azonban nem akarja Kijevet nyaggatni ez ügyben,

Kik vagyunk mi, hogy azt mondjuk: „Csak több embert kell besoroznotok a harcra”. Ugyanakkor ez valós aggodalom

– mondta, hozzátéve, hogy bár az új törvények segítenek majd betölteni a hadseregben lévő hiányosságokat, Kijevnek „meg kell találnia a módját, hogy több ukrán férfit inspiráljon arra, hogy a frontvonalba vonuljon”.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató