2024. május 15. - Szonja, Zsófia
EUR : 386.64
USD : 358.53
Időjárás ikon21°12°

Zelenszkij: Ukrajna teljesítette az EU-csatlakozási tárgyalások feltételeit

Kijev teljesített minden olyan követelményt, amelyet az EU támasztott vele szemben, és készen áll a csatlakozási tárgyalások megkezdésére – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnapi videóbeszédben, követelve, hogy az unió most tegye meg a lépéseket.

Kijev 2022 februárjában, nem sokkal az orosz-ukrán konfliktus kiéleződése után nyújtotta be hivatalos kérelmét a csatlakozásra. Ugyanazon év júniusában megkapta a tagjelölti státuszt. 2023 decemberében az EU tisztviselői beleegyeztek a csatlakozási tárgyalások megkezdésébe, és számos olyan lépést határoztak meg, amelyet Kijevnek először meg kell tennie a felkészülés során.

Mindezeket a lépéseket már megtettük – állította Zelenszkij vasárnapi videóbeszédben, azt ígérve, hogy az idei év meghozza “az eredményeket az Európai Unióval”.

“Ukrajna teljesítette az összes szükséges feltételt a csatlakozási tárgyalások tényleges megkezdéséhez, most az uniós félnek kell teljesítenie a kötelezettségeit”

– mondta.

Az EU csatlakozási kritériumai közé tartoznak a stabil demokratikus intézmények, a jogállamiság, az emberi jogok és a kisebbségek védelme, valamint az erős piacgazdaság és az uniós tagsággal járó felelősséggel való megbirkózáshoz szükséges intézményi kapacitás.

Az egyik legfontosabb megoldandó probléma a széles körben elterjedt korrupció volt. A magas szintű korrupciós botrányok sorozata közepette Ukrajna legnagyobb támogatójának, az Egyesült Államoknak a törvényhozói aggodalmukat fejezték ki a folyamatos visszaélések miatt. A múlt hónapban az ukrán védelmi minisztérium bejelentette, hogy új logisztikai tervezési osztály létrehozását tervezi, miután az előző hónapokban több magas rangú katonai tisztviselőt letartóztattak sikkasztás miatt.

Kijev jelenleg a Svájcban idén júniusban megrendezendő békekonferenciára készül – tette hozzá Zelenszkij.

“A világ többségének békére kell kényszerítenie Oroszországot – és ezt meg is tudja tenni”

– mondta.

Moszkva nem kapott meghívást az eseményre, és “képtelenségnek” minősítette a konferenciát. Vlagyimir Putyin elnök a hónap elején megismételte, hogy Oroszország nem utasítja el a konfliktus békés megoldását, de nem fogad el olyan megállapodást, amely figyelmen kívül hagyja az ország érdekeit.

Kijev az ukrán elnök szerint a nyári NATO-csúcstalálkozóra is készül. Az Egyesült Államok vezette katonai blokknak “nem szabad félnie saját erejétől, és nem szabad visszariadnia saját alapjaitól” – mondta, és “erős politikai jelzést” sürgetett.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató