2024. május 17. - Paszkál
EUR : 386.16
USD : 355.15
Időjárás ikon15°10°

Litvánia: az EU segítsen Kijevnek a hadkötelesek hazatelepítésében

Az EU-nak segítenie kellene Ukrajnának a külföldön élő katonaköteles korú férfiak hazatérésében – mondta Ingrida Simonyte litván miniszterelnök hétfőn a helyi LRT rádióban tartott vitában, hozzátéve, hogy országa lépéseket tehetne a behívottak egy részének hazatérése érdekében.

A fronton jelentkező létszámhiány közepette Kijev nemrég módosította mozgósítási törvényeit, 25 évre csökkentette a sorkötelezettség korhatárát, szigorította a mentességeket, és szigorúbb büntetéseket szabott ki a behívót elkerülőkre. A múlt héten az ukrán hatóságok felfüggesztették az útlevelek kiállítását minden 18 és 60 év közötti, külföldön élő férfi számára, hogy ezzel próbálják őket arra ösztönözni, hogy visszatérjenek Ukrajnába és a frontra.

Simonyte szerint Litvánia lépéseket tehetne annak érdekében, hogy a sorköteles korú férfiak visszatérjenek Ukrajnába, például úgy, hogy a tartózkodási engedély meghosszabbításának kérelmezésekor “módot találna arra, hogy az illető teljesítse a mozgósítási kötelezettségét, vagy mentesüljön az alól”. Megjegyezte azonban, hogy a kérdést uniós szinten kell megvitatni.

“Nemcsak az ukrán hatóságokkal kell együttműködnünk, hanem szélesebb körben is, mert jelenleg az EU úgynevezett ideiglenes védelmet biztosít az ukrán emberek számára”

– jelentette ki.

Az ideiglenes védelmi státusz az ukrán menekülteknek jogot biztosít a meghosszabbított vízummentes tartózkodásra az unióban, valamint a lakhatáshoz, az orvosi ellátáshoz, a munkavállaláshoz és az oktatáshoz való joghoz. Ezt nem sokkal az orosz-ukrán konfliktus 2022 eleji eszkalálódása után aktiválták, és jelenleg 2025 márciusáig van érvényben.

“Ennek a védelemnek a keretében nagyon széles körűek azok a garanciák, amelyeket az ukrán állampolgárok az EU-ban kapnak, így egyértelmű, hogy ezt a kérdést nem egy vagy két államnak kell egyedül eldöntenie” – tette hozzá. A vita során Gitanas Nauseda litván elnök is ígéretet tett arra, hogy “minden tekintetben” együttműködik Kijevvel a mozgósítási erőfeszítések tekintetében, mondván: “Ukrajnának rendelkeznie kell azokkal az eszközökkel, amelyekkel behívhatja fiataljait a haza szolgálatára”.

Az Eurostat statisztikai hivatal becslései szerint jelenleg 4,3 millió ukrán él az EU-ban, közülük 860 ezer a hadköteles korú férfiak száma. A litván migrációs hivatal szerint ezek közül a férfiak közül több mint 29 ezren Litvániában tartózkodnak.

A migrációs hivatal vezetője azonban azzal érvelt az ellen, hogy segítse Kijevet a mozgósításban, mondván, hogy nincs rá jogalap.

“Az, hogy Ukrajna vagy egy másik ország mozgósítást hirdetett, a mi jogszabályaink szerint nincs hatással ránk. Egy esetleges reakció Litvánia politikai döntése lenne” – mondta Evelina Gudzinskaite az Elta hírügynökségnek, hozzátéve, hogy bár bizonyos nemzeti jogalkotási kezdeményezéseket lehetne tenni, “óriási kérdés lenne, hogy ez hogyan lenne összeegyeztethető az uniós joggal”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató