2024. május 18. - Alexandra, Erik
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon23°11°

Szijjártó Péter: A nyugat-európai háborús őrület újabb dimenzióba lépett

Atomháború esetén minden és mindenki elveszik, és ezt józan ésszel senki nem akarhatja – hangsúlyozta a külügyminiszter.

Mielőbb le kell zárni az ukrajnai fegyveres konfliktust az atomháborús őrület megelőzése érdekében, és ehhez a békepárti erők előretörésére lenne szükség az európai parlamenti (EP-) választáson – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Dusanbéban. A tárcavezető arról számolt be, hogy az emberiség a veszélyek korát éli, az ukrajnai háború negatív hatásait az egész világ nyögi, márpedig a csatatéren nincsen megoldás, csupán halottak és pusztítás, a rendezéshez fegyverszünetre és béketárgyalásra lenne szükség, különösen most, hogy a háború egyre veszélyesebbé válik.

A nyugat-európai háborús őrület újabb dimenzióba lépett, s egyfajta atomháborús őrületté alakult át

„Veszélyesebb lesz az öldöklés és a pusztítás mértékének növekedése miatt, veszélyesebb lesz az egyre több fegyverszállítmány miatt, és veszélyesebb lesz, ugyanis az európai politikusok egy jelentős része folyamatosan lovalja bele magát a háborús őrületbe, egészen addig, hogy most már egy atomháborús őrület is megjelent az európai politikai diskurzusban” – hangsúlyozta. 

 

„Emlékezzünk, a háború kezdete után a nyugat-európai politikusok arról beszéltek, hogy csak sisakokat meg paplanokat szállítanak az ukrán hadseregnek, aztán jöttek a fegyverek, aztán jöttek a tankok, aztán jöttek a légvédelmi rakéták, aztán jöttek a harci repülőgépek, egészen odáig, hogy a francia elnök már szárazföldi csapatok Ukrajnába küldéséről fantáziál” 

– sorolta.

„Sajnos mostanra ez a nyugat-európai háborús őrület újabb dimenzióba lépett, s egyfajta atomháborús őrületté alakult át. Hallhattuk már a francia elnököt, de hallhattuk a lengyel elnököt is megnyilatkozni az atomháború esetleges lehetősége kapcsán” – emelte ki. Szijjártó Péter ennek kapcsán pedig arra figyelmeztetett, hogy

atomháború esetén minden és mindenki elveszik, amit józan ésszel senki nem akarhat, 

márpedig szavai szerint egyre inkább úgy tűnik, hogy ha az ukrajnai konfliktus továbbterjed, harmadik világháborúvá eszkalálódik, akkor az atomháború lehet. 

„Ne felejtsük el, hogy sisakok küldésétől atomháborús őrületig jutottunk el gyakorlatilag két éven belül. Mindez azt mutatja, hogy az atomháborús őrület megelőzése érdekében, annak érdekében, hogy véget vessünk ennek az atomháborús őrületnek, minél előbb le kell zárni az ukrajnai háborút” – mondta. 

 

MTI

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató