2024. június 22. - Paulina
EUR : 397.62
USD : 371.92
Időjárás ikon27°21°

Tuskék bosszúja elérte az olajvállalat vezetőjét is

Donald Tusk lengyel miniszterelnök hétfőn kemény támadást intézett a PKN-Orlen állami olajvállalat volt vezérigazgatója ellen, azzal vádolva őt, hogy 1,6 milliárd złoty (144 milliárd forint) veszteséget okozott egy „elfuserált” energiaüzlettel, és vizsgálatot követelt – írta a Politicora hivatkozva a mandiner.hu.

A lengyeleknek tudniuk kell az igazságot. Nincs mire várni!”

– írt Tusk a közösségi oldalán.

Obajtek 2018 és 2024 között volt az Orlen vezérigazgatója, amely vállalat közel állat az akkor kormányon lévő konzervatív Jog és Igazságossághoz (PiS). Az Orlen vezetőjét még februárban rúgta ki Tusk új balliberális kormánya, az októberi választások után hatalmát vesztett korábbi PiS-kormányhoz lojálisnak tekintett állami vállalatvezetők közötti tisztogatás részeként. 

Tusk felszólította Adam Bodnar igazságügyi minisztert és egyben főügyészt, valamint a különleges szolgálatokat koordináló szervet, hogy vegyenek részt a munkában.

Az ex-vezérigazgató szerint azonban politika boszorkányüldözés áldozata, és ragaszkodik ahhoz, hogy semmi rosszat nem tett az Orlen vezetése során.

Miniszterelnök úr, ön botrányokat keres ott, ahol nincsenek”

– írta Obajtek az X-en, hozzátéve: „Már sokszor beszéltem az OTS-ről, ön tönkretette a céget, hogy visszatérjen ugyanazokhoz a közvetítőkhöz és régi megállapodásokhoz.”

Obajtek elítélte a német média által róla megjelentetett, rágalmazó híreket is.

A német Axel Springer tulajdonában lévő Onet nevű portál írt cikket arról, hogy állítólag Obajtek az Orlen belbiztonsági részlegének figyelmeztetése ellenére egy Samer A. nevű libanoni állampolgárt nevezett ki a vállalat svájci leányvállalatának (OTS) élére.

Samer A. az Onet szerint állítólag kapcsolatban áll az Irán által támogatott Hezbollahhal, valamint segít Iránnak kijátszani a nyugati szankciókat. A libanoni vállalatvezető volt felelős egy olyan szerződésért, amelyből a milliárdos kár keletkezett, mivel az Orlen hiába fizette ki az előleget egy dubaji székhelyű vállalatnak a megrendelt olaj végül nem érkezett meg a vállalathoz.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató