2024. június 22. - Paulina
EUR : 397.62
USD : 371.92
Időjárás ikon27°21°

Lecsapott a TEK az érdi tinédzserre, aki a TikTokon fenyegetett, hogy felrobbantja a mecsetet

Hatalmas készültségben volt a TEK.

Egy külföldi partnerszolgálata értesítette a TEK-et április 29-én délelőtt arról, hogy Magyarországon egy mecsetben tervezett támadásról észlelték ismeretlen személy bejegyzését egy videómegosztón. A TikTokra feltöltött hajnali bejegyzést egy újabb követte, amelyben a felhasználó arról adott tájékoztatást, hogy négyórányi autóbuszos utazása után a támadást élőben fogja közvetíteni – írja a rendőrségi portál.

A tragikus végkifejlet megelőzése érdekében a TEK a rendőrséggel együttműködve haladéktalanul megtette a szükséges intézkedéseket a hazai vallási helyek, közösségek és intézmények felé, valamint számos biztonsági protokollt léptettek életbe.

A TEK felderítői pár óra alatt azonosították a felhasználót.

A 15 éves érdi fiú közösségi platformjából egyértelműen kiderült, hogy követője annak az ausztrál férfinak, aki 2019 márciusában 51 embert ölt meg Új-Zélandon, mikor két mecsetet megtámadott és cselekményét élőben közvetítette.

A TEK műveleti egysége, valamint a KR NNI erőszakos bűncselekmények elleni osztály nyomozói egy esetleges súlyos bűncselekmény megelőzését szem előtt tartva indultak el Kazincbarcikára, ahová – a TEK felderítői által megszerzett információk alapján – a fiú tartott egy menetrend szerinti autóbusszal.

Mint kiderült, a barátnőjéhez ment, akit halálosan megfenyegetett, ezért a Kazincbarcikai Rendőrkapitányságra állították elő zaklatás miatt.

A tinédzsert a TEK Kazincbarcikáról Budapestre, a KR NNI Labanc úti épületébe szállította, ahol a nyomozók terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés miatt hallgatták ki gyanúsítottként. A fiatalkorút a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi őrizetbe vette, kezdeményezte letartóztatását, amit az illetékes bíróság elrendelt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató