2024. május 18. - Alexandra, Erik
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon23°11°

Delegációt küldött Kairóba a Hamász

Komoly esély nyílt a tűzszünetre, ami csak akkor jöhet létre, ha Izrael elkötelezi magát a támadások leállítása mellett.

A Hamász képviselői megérkeztek Kairóba, hogy további tárgyalásokat folytassanak egy esetleges gázai tűzszünetről – közölte a Hamász egyik tisztségviselője a Reutersszel.

„A mai tárgyalásnak más eredményei lesznek, mint az eddigieknek. Számos ponton sikerült megállapodásra jutnunk, néhány pedig még hátravan”

– állította egy névtelen forrás.

Egy meg nem nevezett palesztin tisztviselő szintén óvatos optimizmusának adott hangot, úgy vélekedve, hogy a dolgok ezúttal jobbnak tűnnek, de hogy lesz-e megállapodás, az Izrael ehhez szükséges viselkedésétől függ”.

A tárgyalásokat ez idáig hátráltatta a Hamász régóta fennálló követelése, miszerint Izrael kötelezze el magát a támadások leállítása mellett, ami ütközik Netanjahuék azon szándékával, hogy bármilyen tűzszünetet követően azonnal folytassák a Hamász felszámolására irányuló műveleteket.

A Hamász-küldöttség a szervezet katari központjából utazott Kairóba. Katar Egyiptommal közösen vesz részt a két fél közötti közvetítésben. Az Egyesült Államok a CIA-n keresztül szintén jelen van a tárgyalásokon; a hírszerzés igazgatója, William Burns pénteken érkezett az egyiptomi fővárosba.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató