2024. május 18. - Alexandra, Erik
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon23°11°

Fico emlékeztette Macront, hogy Ukrajna nem tagja a NATO-nak

Robert Fico szlovák miniszterelnök szerint a NATO-nak nincs oka csapatokat küldeni Ukrajnába, mert az ország nem tagja a szövetségnek.

Megjegyzése Emmanuel Macron francia elnöknek az Economist című lapnak adott, a hét elején megjelent interjúját követte, amelyben ismét nem zárta ki egy esetleges ukrajnai katonai bevetést. Az Egyesült Államok vezette blokk csapatainak Ukrajnába telepítésének kérdése akkor merülne fel, „ha az oroszok áttörnének a frontvonalakon”, és ha Kijev segítséget kérne az Egyesült Államok vezette katonai szövetségtől – mondta a francia elnök.

Fico csütörtökön a szlovák parlamentben azt mondta, hogy a Macronéhoz hasonló kijelentések közelebb viszik a világot a harmadik világháborúhoz.

„Ukrajna nem NATO-tagállam” – emlékeztette a francia elnököt.

Macron nem az egész szövetség nevében beszél, és az esetleges ukrajnai csapatok telepítéséről szóló szavai „senki másnak a dolga, csak Franciaországé” – tette hozzá a miniszterelnök.

„Szlovákiának semmi köze az ukrajnai háborúhoz, és hadd küldjek világos üzenetet egész Szlovákiának: bárki is kérdezzen minket, egyetlen szlovák katona sem teszi be a lábát a szlovák-ukrán határon túlra” – ígérte Fico.

David Cameron brit külügyminiszter pénteken azt mondta, hogy ha egy NATO-tagállam csapatokat vezényelne Ukrajnába, az „veszélyes eszkaláció” lenne. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a szlovák kormányfő szavait idézte, és arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen lépés a harmadik világháborúhoz vezethet.

Amióta Fico 2023 októberében lett Szlovákia miniszterelnöke, azóta visszafordította az előző kormány Ukrajnának fegyvereket szállító politikáját, és ragaszkodott ahhoz, hogy diplomáciai megoldást kell találni a Moszkva és Kijev közötti konfliktusra.

Moszkva többször figyelmeztette a Nyugatot, hogy ne küldjön csapatokat Ukrajnába. Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő pénteken a Telegramon azt írta, hogy „semmi sem marad” a NATO-erőkből, ha azokat a frontvonalra küldik.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató