2024. május 18. - Alexandra, Erik
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon23°11°

Zelenszkij után Porosenko ellen is körözést adott ki Oroszország

Volodimir Zelenszkij jelenlegi és Petro Porosenko volt ukrán elnök szombaton felkerült az orosz belügyminisztérium körözési listájára. Azt, hogy pontosan milyen bűncselekménnyel vádolják őket nem hozták nyilvánosságra.

Először a Zelenszkij elleni körözésről jelentek meg a hírek az orosz sajtóban, majd percekkel később a magyargyűlölő Porosenko is megjelent a minisztérium listáján.

Porosenko a Büntető Törvénykönyv cikkelye alapján körözési listára is került. Születési helye és ideje – 1965. szeptember 26., az ukrajnai Ogyesszai terület Bolhrad városa – olvasható az adatbázisban.

Májusban a belügyminisztérium több ukrán politikai személyiséget is körözési listára tett:

- Olekszandr Litvinyenko, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára;
- Pavlo Petrenko, volt ukrán igazságügyi minisztert;
- Valentyin Nalyvajcsenko, Ukrajna Biztonsági Szolgálatának volt vezetője;
- Olekszandr Szlapak, volt ukrán pénzügyminiszter;
- Sztepan Kubiv, az Ukrán Nemzeti Bank volt vezetője.

A cikkelyeket, amelyek alapján körözik őket, nem hozták nyilvánosságra. A Nyomozó Bizottság azonban 2024 januárjában távollétében vádat emelt Szlapak és Kubiva ellen a kijevi rezsimnek a donbasszi köztársaságok elleni katonai műveletének finanszírozásával.

Emellett április végén a belügyminisztérium ismét körözési listára tette a Verhovna Rada parlamenti képviselőit, Olekszij Honcsarenkót és Volodimir Paraszjukot, valamint Vitalij Jarema volt ukrán első miniszterelnök-helyettest.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató