2024. május 18. - Alexandra, Erik
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon23°11°

Leadták a pártok az ajánlásaikat az EP-választásra

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) közleményben ismertette a 2024-es európai parlamenti választáson induló magyarországi pártok által állított listák és ajánlások ellenőrzését. Az ajánlóíveket átvett 16 jelölőszervezet közül 13 jelentett be listát.

Az NVI a kommünikében emlékeztetett, hogy az EP-lista állításához 20 ezer érvényes ajánlás szükséges, melyet a pártoknak április 20. és május 3. között kellett összegyűjteniük.

Mint írják, a választópolgár az ajánlását az ajánlóíven adja le, amelyet nevének, személyi azonosítójának, magyarországi lakcímének feltüntetése mellett saját kezű aláírásával kell ellátnia. Az ajánlások ellenőrzésekor meg kell vizsgálni, teljesültek-e a fentebb leírt követelmények.

Az ajánló választópolgár azonosítását és választójogának ellenőrzését az ajánlóíven feltüntetett adatainak a központi névjegyzék összevetésével kell elvégezni. A választási iroda nem érvénytelenít ajánlást, hanem azt az ajánlást, amely nem felel meg a törvényi feltételeknek, nem veszi számításba az érvényes ajánlások között.

Az ajánlások tételes ellenőrzését nem kell tovább folytatni, ha bizonyossá válik, hogy az érvényes ajánlások száma eléri a listaállításhoz szükséges számot, illetve amennyiben az ívek vagy az ajánlások száma alapján matematikai számítással megállapítható, hogy az nem érheti el a szükséges ajánlásszámot.

Egy ajánlóív 8 ajánlást tartalmazhat, ennek értelmében tehát a szükséges 20 ezer aláírás összegyűjtéséhez 2500 darab teljesen kitöltött, és kizárólag érvényes ajánlásokat tartalmazó ajánlóív szükséges – jegyzi meg az NVI.

Az NVI arról is ír közleményében, hogy a jelölőszervezetek számára köztudomású, hogy például a hiányos, hibásan felvett, elírt és emiatt érvénytelen ajánlásokra tekintettel mintegy 23 ezer ajánlás összegyűjtése javasolt ahhoz, hogy a szükséges 20 ezer érvényes ajánlás meglegyen.

Ahogyan az az alábbi számokból kiderül, a jelölőszervezetek erre tekintettel minden esetben a minimum szükségesnél több ajánlóívet vettek fel. Az ajánlások ellenőrzését az NVI valamennyi, az EP- választáson listát állító szervezet esetében elvégezte.

A fentebb ismertetett szabályok szerint a következőképpen alakultak a listát leadó pártok számai:

A Fidesz–KDNP jelölőszervezete 4 ezer darab ajánlóívet vett át, az ívek ellenőrzésekor a listaáálításhoz szükséges 20 ezer ajánlás rendelkezésre állt. 
A Megoldás Mozgalom (MEMO) jelölőszervezete 9 ezer darab ajánlóívet vett át, az ívek ellenőrzésekor a listaáálításhoz szükséges 20 ezer ajánlás rendelkezésre állt. 
Az LMP–Magyarország Zöld Pártja jelölőszervezete 9100 darab ajánlóívet vett át, az ívek ellenőrzésekor a listaáálításhoz szükséges 20 ezer ajánlás rendelkezésre állt.
A Demokratikus Koalíció (DK) – Magyar Szocialista Párt (MSZP) – Párbeszéd–Zöldek Pártja jelölőszervezete 17 ezer darab ajánlóívet vett át, az ívek ellenőrzésekor a listaállításhoz szükséges 20 ezer ajánlás rendelkezésre állt.
A Második Reformkor Párt (2RK) jelölőszervezete 7600 darab ajánlóívet vett át, az ívek ellenőrzésekor a listaállításhoz szükséges 20 ezer ajánlás rendelkezésre állt.
A Mindenki Magyarországa Néppárt (MMN) jelölőszervezete 5625 darab ajánlóívet vett át, az ívek ellenőrzésekor a listaállításhoz szükséges 20 ezer ajánlás rendelkezésre állt.
A Momentum Mozgalom jelölőszervezete 6 ezer darab ajánlóívet vett át, az ívek ellenőrzésekor a listaállításhoz szükséges 20 ezer ajánlás rendelkezésre állt.
A Jobbik – Konzervatívok jelölőszervezete 5 ezer darab ajánlóívet vett át, az ívek ellenőrzésekor a listaállításhoz szükséges 20 ezer ajánlás rendelkezésre állt.
A Tisztelet és Szabadság (Tisza) Párt jelölőszervezete 12 ezer darab ajánlóívet vett át, az ívek ellenőrzésekor a listaállításhoz szükséges 20 ezer ajánlás rendelkezésre állt.
A Magyar Kétfarkú Kutya Párt 6 ezer darab ajánlóívet vett át, az ívek ellenőrzésekor a listaállításhoz szükséges 20 ezer ajánlás rendelkezésre állt.
A Mi Hazánk Mozgalom jelölőszervezete 9010 darab ajánlóívet vett át, az ívek ellenőrzésekor a listaállításhoz szükséges 20 ezer ajánlás rendelkezésre állt.

Az Új Alternatív Párt jelölőszervezete 3300 darab ajánlóívet vett át. Ezt követően a listaállításhoz az NVI részére 3015 darab ajánlóívet adott át. Ezek közül 1134 ajánlóív tartalmaz ajánlást, amely maximum 9072 darab ajánlást jelenthet. Mivel ez nem éri el a listaállításhoz szükséges 20 ezres ajánlásszámot, az NVI – a Ve. 127. § (2) bekezdése alapján – mellőzte az ajánlások ellenőrzését.

Az NVI közleménye végén megjegyzi, hogy a Jakab Péter vezette Nép Pártján Mozgalom jelölőszervezete 5 ezer darab ajánlóívet vett át. Ezt követően a listaállításhoz az NVI részére 4804 darab ajánlóívet adott át. Ezek közül 2536 ajánlóív tartalmazott ajánlást, 2268 ajánlóív üres volt.

Az ajánlást tartalmazó 2536 ajánlóíven ívenként 8, összesen 20 288 sor van, így az érvényes ajánlások száma – teljes kitöltöttség és hibátlan ajánlások esetén – legfeljebb 20 288 lehet. Az ajánlásellenőrzés során az ellenőrzött 274 ajánlóíven (2192 sorban) 1670 érvényes ajánlást találtunk, azaz 522 sor nem tartalmazott érvényes ajánlást. Mivel a fennmaradó 2262 ajánlóíven csak 18096 sor van, így még abban az esetben is, ha azok mindegyike érvényes ajánlást tartalmazna, legfeljebb 18096+1670=19766 érvényes ajánlása lehetne a Nép Pártján jelölő szervezetnek – fogalmazott a Nemzeti Választási Iroda.

Hozzátették: mivel ez a szám nem éri el a listaállításhoz szükséges 20 ezres ajánlásszámot, az NVI – a Ve. 127. § (2) bekezdése alapján – mellőzte az ajánlások további ellenőrzését. Az NVI az ajánlás-ellenőrzés eredményéről tájékoztatja a Nemzeti Választási Bizottságot.

A közleményből az is kiderül, hogy az Összefogás a Civilekért Párt, a Szociáldemokraták Pártja és a Magyar Munkáspárt nem kívánt listát állítani.

A Nemzeti Választási Bizottság eddig négy pártot vett nyilvántartásba a június 9-én esedékes Európai Parlamenti választásokra: a Fidesz–KDNP-t, a Mi Hazánkot, a Tisza Pártot, valamint a Megoldás Mozgalmat (MEMO).

A listák a következő sorrendben szerepelnek majd a szavazólapon:

Megoldás Mozgalom,
LMP–Magyarország Zöld Pártja,
Demokratikus Koalíció – Magyar Szocialista Párt – Párbeszéd – A Zöldek Pártja közös listája,
Második Reformkor Párt,
Mindenki Magyarországa Néppárt,
Momentum Mozgalom,
Fidesz–Magyar Polgári Szövetség-Kereszténydemokrata Néppárt közös listája,
Jobbik–Konzervatívok,
Új Alternatíva Párt,
Tisztelet és Szabadság Párt,
Magyar Kétfarkú Kutya Párt,
Mi Hazánk Mozgalom.

A szavazólapon szerepel majd a lista sorszáma, a listát állító párt (illetve több párt esetén pártok) neve és emblémája, a szavazásra szolgáló kör, valamint a listán szereplő első öt jelölt neve.

Elképzelhető azonban, hogy a listák száma végül ennél kevesebb lesz, ez abban az esetben fordulhat elő, ha az ajánlások ellenőrzésénél kiderül, hogy valamelyik pártnak nincs meg a listaállításhoz szükséges 20 ezer érvényes ajánlása.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató