2024. május 18. - Alexandra, Erik
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon23°11°

Ma érkezik Párizsba Hszi Csin-ping kínai elnök

A kínai elnök ma a francia fővárosba érkezik, ahol kollégájával, Emmanuel Macronnal is egyeztet. A témák között a kereskedelmi „viszonosság” és az ukrajnai háború megoldásának keresése áll.

2019 óta először tér vissza Európába az ázsiai nagyhatalom vezetője. A kínai elnök a francia útját követően Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.

A tervek szerint délután 4 óra körül fogadja Gabriel Attal francia miniszterelnök a párizsi Orly repülőtéren a kínai vezetőt. Hszi Csin-ping hétfőn folytatja a találkozókat Emmanuel Macronnal, aki előzetesen egyeztetett Olaf Scholz német kancellárral is. A német kancellár feleségével együtt találkozott a francia elnökkel és annak feleségével egy párizsi étteremben, írja névtelen kormányzati forrásokra hivatkozva a Politico.

Délelőtt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csatlakozik a francia-kínai pároshoz. Sajtóértesülések szerint a kereskedelmi vitákkal kapcsolatban egyeztetnek a felek. Később Emmanuel Macron és Hszi Csin-ping négyszemközt találkozik.

A Le Monde szerint

Macron arra kéri majd Kínát, hogy támogassa az „olimpiai fegyverszünetet” a nyári párizsi játékok alatt minden konfliktus esetében.

Párizs azt is szeretné elérni, hogy Kína ne támogassa Moszkva Kijev elleni háborús erőfeszítéseit, s segítsen hozzájárulni ennek a konfliktusnak a megoldásához.
A Reuters szerint Párizs arról próbálja meggyőzni Pekinget, hogy használja ki az Oroszországra gyakorolt befolyását az ukrajnai háborúban. A felek közt várhatóan szó esik a közel-keleti konfliktusról is.

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató