2024. május 18. - Alexandra, Erik
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon23°11°

Magyarországot is érintő terve lenne Trumpnak, ha megválasztják

Az újrázni kívánó amerikai elnökjelöltnek igen határozottak az elképzelései.

A The Telegraph értesülései szerint Donald Trump azt fontolgatja, újraválasztása esetén arra kérje a NATO-tagországokat, hogy védelmi kiadásaikat saját GDP-jük 3 százalékára emeljék. A volt elnök úgy véli: az orosz és kínai fenyegetetések miatt a tagállamoknak nagyobb mértékben kellene hozzájárulniuk a szövetség kollektív védelméhez.

Trump szerint továbbá a számviteli szabályokat úgy kell megváltoztatni, hogy az Ukrajnának nyújtott katonai segítségnyújtásra fordított kiadásokat ne számítsák bele a célba – mivel ennek hiányában több ország nem érné el még a jelenlegi 2 százalékos célt sem.

Ebből pedig akár arra is lehet következtetni, hogy Trump szerint az Ukrajnának nyújtott kiadások nem a NATO-tagországok közvetlen védelmét szolgálják.

Trump javaslata azonban nem újkeletű. A korábbi elnök erről már korábban is beszélt, azonban sajtóértesülések szerint véleményét Andrzej Duda lengyel elnökkel való találkozója is megerősíthette.

Bár a lengyelek 2023-ban már így is kétszer annyit költött fegyverkezésre GDP arányosan, mint amennyit a NATO elvár a tagállamaitól, további NATO-fegyverkezést sürget a lengyel elnök.
Trump terve azonban azért is érdekes, mert a korábbi elnök egyszer már szankciókat is kilátásba helyezett. Korábban ugyanis közölte, hogy megvonná az amerikai támogatást azoktól a NATO-tagországoktól, amelyek nem hajlandók növelni védelmi kiadásaikat.

Ez pedig azt jelentené, hogy míg Magyarországra Trump terve nem lenne túl veszélyes, addig Franciaország például akár igen nagy slamasztikába is kerülhetne.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató