2024. május 18. - Alexandra, Erik
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon23°11°

WSJ: Ukrajna hitelezői, köztük a Blackrock a pénzüket akarják

Külföldi kötvénytulajdonosok egy csoportja lépéseket tett annak érdekében, hogy rákényszerítse Ukrajnát, hogy már jövőre megkezdje adósságainak visszafizetését – jelentette vasárnap a Wall Street Journal című amerikai lap. Ha sikerrel járnak, Kijev évente 500 millió dollárt veszíthet csak a kamatfizetéseken.

A csoport, amelynek tagjai a Blackrock és a Pimco “befektetési” óriások, kétéves halasztást adott Kijevnek 2022-ben, arra hivatkozva, hogy az Oroszországgal fennálló konfliktus addigra lezárul.

Mivel a harcok vége nem látszik, a hitelezők most felbérelték a Weil Gotshal & Manges ügyvédeit és a PJT Partners bankárait, hogy találkozzanak az ukrán tisztviselőkkel, és kössenek egy olyan megállapodást, amelynek értelmében Ukrajna jövőre ismét kamatot fizetne, cserébe pedig adósságának jelentős részét elengednék – mondták névtelen források a Wall Street Journalnak.

 A csoport birtokolja Ukrajna 20 milliárd dolláros kintlévő eurókötvényeinek mintegy ötödét

– írta a lap.

Bár ez az összeg töredékét teszi ki Ukrajna teljes, 161,5 milliárd dolláros külső adósságának, a kötvények kamatainak kiszolgálása évente 500 millió dollárjába kerülne az országnak – mondták a kötvénytulajdonosok.

Amennyiben a kötvénytulajdonosok augusztusig nem jutnak egyezségre Kijevvel, Ukrajna fizetésképtelenné válhat. Ez rontaná az ország hitelminősítését, és korlátozná a jövőbeni hitelfelvételi képességét.
 
A lap szerint az ukrán tisztviselők abban reménykednek, hogy az USA és más nyugati kormányok az ő oldalukra állnak majd a kötvénytulajdonosokkal folytatott tárgyalások során. Ezen országok egy csoportja azonban már felajánlotta Ukrajnának, hogy 2027-ig halasztást adnak a mintegy 4 milliárd dollár értékű hitelek törlesztésére, és állítólag aggódnak amiatt, hogy a kötvénytulajdonosokkal kötött megállapodás esetén a magánhitelezők előttük kapnák meg a pénzüket.

Ukrajna már most is szinte kizárólag külföldi segélyekre támaszkodik, hogy a kormányhivatalokat nyitva tartsa és az állami alkalmazottakat fizesse. Az ország hadserege szinte teljes mértékben a külföldi finanszírozástól függ; kijevi és nyugati tisztviselők közelgő vereséget jósoltak, amíg az amerikai kongresszus a múlt hónapban jóvá nem hagyta a külföldi segélyekről szóló törvényt, amely 61 milliárd dollárt tartalmazott Ukrajna és a konfliktusban részt vevő amerikai kormányzati szervek számára.

A törvényjavaslat közel 14 milliárd dollárt biztosít Ukrajnának fegyverek vásárlására, és 9 milliárd dollárt tartalmaz új „elengedhető hitelek” formájában.

A Wall Street Journal szerint egyes kötvénytulajdonosok azt javasolták, hogy az USA és az EU a befagyasztott orosz vagyonból fizesse ki Ukrajna adósságait. Bár 2022 óta mintegy 300 milliárd dollárnyi, az orosz központi bank tulajdonában lévő vagyon van befagyasztva amerikai és európai bankokban, az Egyesült Államok csak a múlt hónapban fogadta el a lefoglalásukat lehetővé tevő jogszabályt, és Európában, ahol e vagyon túlnyomó többségét tartják, nincs hasonló jogi mechanizmus.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank (EKB) egyaránt arra szólította fel a kormányokat, hogy ne lopják el ezeket a pénzeket, Christine Lagarde, az EKB vezetője pedig a múlt hónapban arra figyelmeztetett, hogy ha ezt tennék, azzal azt kockáztatnák, hogy „megbontják azt a nemzetközi rendet, amelyet meg akarnak védeni”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató