2024. május 19. - Ivó, Milán
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon24°13°

A Bizottság lezárná a Lengyelországgal szemben indított 7-es cikk szerinti eljárást

Az Európai Bizottság megítélése szerint Lengyelországban már nem áll fenn az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkében foglalt helyzet, azaz nincs egyértelmű veszélye annak, hogy súlyosan sérüljön a jogállamiság.

A Bizottság közleménye azt írta,Lengyelország egy sor jogalkotási és egyéb intézkedést tett az igazságügyi rendszer függetlenségével kapcsolatos aggályok kezelése érdekében,elismerte az uniós jog elsőbbségét, és elkötelezett amellett, hogy végrehajtsa az Európai Unió Bírósága és az Emberi Jogok Európai Bírósága által a jogállamisággal és a bírói függetlenséggel kapcsolatban hozott valamennyi ítéletet.

„A mai nap új fejezetet jelent Lengyelország számára. Több mint 6 év után úgy gondoljuk, hogy a 7. cikk szerinti eljárás lezárható”– mondta Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke.

„Gratulálok Donald Tusk miniszterelnöknek és kormányának ehhez a fontos áttöréshez, ami kemény munkájuk és eltökélt reformtörekvéseik eredménye. A jogállamiság folyamatban lévő helyreállítása Lengyelországban nagyszerű a lengyel nép és az Unió egésze számára. Ez a jogállamiság és a demokrácia európai ellenállóképességének bizonyítéka.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató