2024. május 19. - Ivó, Milán
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon24°13°

"Orbán 2000 embert állított rám, megöletni nem akar, mert akkor forradalom lenne" - lengyel lapnak picsogott Magyar Peti

Több, egymással összefüggő, egyszerre publikált vezető cikkben foglalkozik a Rzeczpospolita című lengyel lap Magyar Péterrel, akit olyan figuraként mutatnak be, akit januárban még senki sem ismert, ma már viszont a magyar választók 24 százaléka támogat és aki a Fidesz-rendszer egykori kádereként most megdöntheti azt és akitől Orbán Viktor emiatt is tart -  írja a Soros-blog.

Jelenlegi helyzetéről és a miniszterelnökhöz fűződő viszonyáról ezt mondja:

„Orbán Viktor 2000 embert állított rám. Az ügynökeit. De nem olyan ostobák, hogy megöljenek. Akkor forradalom törne ki Magyarországon”

Orbánról összetetten nyilatkozik. A pár hónapja tartott lengyel választásokra célozva például azt mondja, hogy „Örültem a PiS vereségének, mert Lengyelország a Fidesz fontos szövetségese volt. Ez az utolsó esély a rendszerváltásra. Ha most nem történik meg, a magyarok elveszítik a reményt.”

Másrészt azt is elmondta a lengyel lapnak, hogy:

„Az 1998-as Orbánhoz szeretnék visszatérni, azokhoz az időkhöz, amikor a gazdaság remekül fejlődött és semmi sem fenyegette a demokráciát”Arra, hogy ha kikap tőle, Orbán szerinte békésen átadja-e a hatalmat vagy autokratikus eszközökhöz nyúl, ezt felelte:

„Remélem maradt benne valami a négy választást megnyerő demokratából. Úgyhogy azt szeretném gondolni, hogy átadja a hatalmat és nem változik új Putyinná.”

A közelgő EP-választásról ezt mondta:

„Azt hiszem (Orbán) már tudja, hogy elveszítette az emberek bizalmát, bár ezt a június 9-i EP-választás eredményének még igazolnia kell. Meglátjuk, mi lesz a jelenlegi ellenzékkel, ami véleményem szerint az Orbán által kiépített rendszer része volt, a volt miniszterelnök Gyurcsány Ferenc szocialistái mindenképpen.

Amikor megkérdezték, hogy szerinte Orbánnak börtönbe kellene-e mennie, először azt feleli, hogy

„Nem rajtam fog múlni.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató