2024. május 19. - Ivó, Milán
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon24°13°

Pulai megbaszta a matematikát

Átláthatatlan, értelmezhetetlen infografikákkal ábrázolták a Pulai András-féle Publicus Intézet legújabb közvélemény-kutatásának eredményeit. Hol 115, hol pedig 101 százalék jön ki, ha összeadunk minden számot.

 

A Magyar Nemzet szúrta ki, hogy a Népszavában hétfőn nyilvánosságra hozott kutatás eredményeit az egyik oszlopdiagramon úgy sikerült bemutatni, hogy az összes elemet összeadva 100 helyett 115 százalékot kapunk. A hiba abból ered, hogy a lap munkatársai a biztos szavazókat bemutató infografikába odakeverték a bizonytalanokat is külön oszlopot adva nekik. Ezt a diagramot azonban még nagy nehezen lehet értelmezni, a Publicus azonban a ugyanezzel a méréssel kapcsolatban közzétett a saját honlapján is infografikákat, az egyik ilyenen pedig valami biztosan nem klappol. Ha ugyanis összeadjuk az alábbi diagram „biztos szavazó pártválasztókat” jelölő oszlopait, 101 százalékot kapunk.

 

Erre viszont, az előző bakival ellentétben, még nem találtunk magyarázatot, azon kívül, hogy valamit egészen egyszerűen elszámoltak.

A baloldali kötődésű Publicus közvélemény-kutató cég nem először égette le magát nagy nyilvánosság előtt. Emlékezetes, a 2022-es országgyűlési választás előtt egy nappal kihozták, hogy a baloldal és a kormánypártok egyaránt 47 százalékon állnak. 

„Bezárult az olló” – követték a kutatást a hangzatos szalagcímek.

 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató