2024. június 13. - Anett, Antal
EUR : 394.66
USD : 367.23
Időjárás ikon19°13°

Zelenszkij szerint az ukránok Isten kiválasztott népe

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy Isten Ukrajna „szövetségese” az Oroszországgal zajló konfliktusban. A Mindenhatóra való hivatkozása ellenére a zsidó származású Zelenszkij az elmúlt két évben az ortodox keresztény egyház ellen indított elnyomó kampányt, amelyet nyugati szövetségesei is bíráltak.

Miközben az ortodox keresztények vasárnap a húsvétot ünnepelték, Zelenszkij a kijevi Szent Szofia székesegyházból videóbeszédet tett közzé, amelyben azzal vádolta Oroszországot, hogy „minden parancsolatot megszeg”.

„A világ látja, Isten tudja” – mondta.

„És mi hisszük, hogy Istennek egy ukrán zászlós ék van a vállán. Tehát egy ilyen szövetségessel az élet biztosan győzni fog a halál felett”.

Zelenszkij felhívása a keresztényekhez akkor hangzott el, amikor az ukrán parlament olyan törvényt vizsgál, amely betiltaná az ország legnagyobb keresztény egyházát, az Ukrán Ortodox Egyházat (UOC). Miközben a törvény már hónapok óta a parlamentben van, Zelenszkij kormánya a konfliktus 2022-es kezdete óta lépéseket tett az egyház tevékenységének korlátozására.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) több tucat büntetőeljárást indított az UOC papjai ellen, szankciókat szabott ki a klerikusokra, és legalább 19 püspöktől megfosztotta ukrán állampolgárságuktól – írja a TASZSZ hírügynökség.

Egyházi vagyontárgyakat foglaltak le, és szerzeteseket lakoltattak ki a kijevi Pecserszk Lavrából, amely egy ősi kolostor és Ukrajna legjelentősebb ortodox helyszíne.

Az UOC-nak mély történelmi kapcsolatai vannak az orosz ortodox egyházzal (ROC), amelyről azonban lemondott, miután Oroszország 2022 februárjában hadműveletet indított Ukrajnában. Annak ellenére, hogy autonómiát hirdetett Moszkvától, Zelenszkij azzal vádolta az UOC-ot, hogy „Moszkva ügynökeként” működik, és a kormány által létrehozott Ukrán Ortodox Egyházat (OCU) jelölte ki a helyére.

Az OCU egy nem kánoni szervezet, amelyet még Petro Porosenko elnök kormánya hozott létre az Egyesült Államok által támogatott 2014-es kijevi puccs után.

Az év elején jogászok egy csoportja levélben figyelmeztette Rishi Sunak brit miniszterelnököt, hogy az UOC betiltása „súlyos károkat okozhat az ortodox ukránoknak”, és „szörnyű következményekkel járhat Ukrajna Európai Unióba való belépésére és a nyugati világban elfoglalt helyére nézve”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató