2024. május 22. - Júlia, Rita
EUR : 385.91
USD : 355.12
Időjárás ikon21°15°

Horvátországi választások: megalakulhat a jobboldali koalíció

A legtöbb szavazatot szerző HDZ a Haza Mozgalommal kötne szövetséget. A kétpárti, összjobboldali koalíciónak így elég képivselője lenne a horvát parlamentben, hogy kormányt alakíthassanak.

A jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és a valamivel radikálisabb nézeteket valló, szintén jobboldali Haza Mozgalom (DP) álláspontja közelednek egymáshoz, és már körvonalazódik a parlamenti többség a HDZ vezetésével, így Andrej Plenkovic ügyvezető kormányfő harmadszorra is felkérést kaphat a kormányalakításra - jelentette ki Marko Milic, a HDZ szóvivője a keddi koalíciós tárgyalásokat követően.

Még néhány részletet egyeztetni kell, de már várhatóan a héten fel tudják mutatni a szükséges 76 vagy annál több támogatói aláírást. Szerdán folytatódnak a tárgyalások a DP-vel a kormány összetételéről és a programok egyeztetéséről

- tette hozzá Milic.

Az április 17-i parlamenti választásokon az eddig kormányzó HDZ a diaszpóra három képviselőjével együtt 61, a Szociáldemokrata Párt (SDP) irányította Igazság Folyói nevű választási koalíció pedig 42 mandátumot szerzett a 151 fős törvényhozásban.

A harmadik legtöbb mandátum a vukovári Ivan Penava polgármester vezette Haza Mozgalomnak jutott: ők 14 képviselői helyre tettek szert. Egy képviselőjük azonban távozott, mert nem volt hajlandó koalícióra lépni a HDZ-vel.

Átlépte még a parlamentbe jutási ötszázalékos küszöböt a szintén jobboldali Híd 11 mandátummal, a fővárost vezető Képesek Vagyunk Rá! (Mozemo!) baloldali-zöld szövetség 10 mandátummal, az Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS) regionális párt, a Független Északi Platform 2-2 mandátummal, valamint a Fokus/Köztársaság párt egy mandátummal.

A koalíciós tárgyalások során már korábban kiderült, hogy a HDZ-t támogatják a kisebbségek, de a DP nem akart koalícióra lépni a Független Szerb Demokrata Párttal (SDSS), amelyhez a három szerb kisebbségi képviselő tartozik.

A keddi koalíciós tárgyalások előtt a HDZ a kisebbségi képviselőkkel is konzultált. Mario Radic, a Haza Mozgalom képviselője a sajtónak úgy nyilatkozott: a szerb kisebbségi képviselők nem fogják aláírásukkal támogatni a kormány megalakítását, mert pártjának az volt az egyik kikötése, hogy ők maradjanak ki.

A fennmaradt öt képviselő közül eddig csak Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnöke erősítette meg, hogy aláírásával támogatja Andrej Plenkovic újraválasztását. Sajtóhírek szerint Vladimir Bilek, a cseh és szlovák kisebbség képviselője lehet a 76. aláíró, míg a többiek vélhetően kívülről támogatják majd a kormányt.

(vg.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató