2024. május 19. - Ivó, Milán
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon24°13°

Kikerülhet a gyermekvédelmi törvény módosításából a gyónási titokra vonatkozó passzus

Dunai Mónika képviselőtársunk tegnapi javaslata szigorít, a fegyelmi felelősségre vonást és a büntetőjogi következményeket is kiterjeszti a gyermekvédelmi jelzőrendszer valamennyi tagjára, ha azok elmulasztják jelzési kötelezettségüket egy gyermek veszélyeztetettségének észlelése esetén – olvasható a Fidesz-frakció sajtóközleményében.

A minap nyilvánosságra került gyermekvédelmi törvénytervezet körül számos egymásnak ellentmondó sajtóhír jelent meg – ezekre reagálva adott ki közleményt a nagyobbik kormánypárt országgyűlési frakciója.

A közlemény aláhúzza:

csak olyan szigorítást támogat a Fidesz, amely szigorítja a gyermekvédelem szabályait.

Kivételek ez alól nem lehetnek sem egyházi, sem alapítványi, sem egyéb fenntartású intézményekben. Ezt támogatjuk. A gyónási titokra vonatkozó részt azonban nem, mert annak jelenlegi szabályozása elegendő, módosítása szükségtelen – írják.

A közlemény előzménye, hogy a gyermekvédelmi törvény egy paragrafusa szerint az egyházi szervezetek is gyermekvédelmi feladatot ellátó szervezeteknek minősülnek, ugyanakkor a javaslat szerint a gyónási titok megtartása jogszabály szerint (igaz, ezt a javaslat csak implicit módon tartalmazza) kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények esetén is kötelező lenne.

A most kiadott nyilatkozat alapján azonban a gyónási titkot érintő szabályozást nem támogatja a nagyobbik kormánypárt. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató