2024. május 19. - Ivó, Milán
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon24°13°

Medián: a Tisza támogatóinak több mint fele 2022-ben az ellenzéki összefogásra szavazott

A Medián legutóbbi kutatásban arra kereste a választ, hogy honnan érkeznek a Tisza Párt szavazói.

A hvg.hu által megrendelt felmérés szerint Magyar Péter pártjának szavazótábora meglehetősen sokszínű, és a társadalom minden szegmensében sikerült megszólítania nem elhanyagolható nagyságú rétegeket.

A Tisza, amely a Medián április végi felmérése szerint 25 százalékon áll, és ezzel stabilan a legerősebb az ellenzéki térfélen,

támogatóinak több mint fele a legutóbbi országgyűlési választáson a hatpárti ellenzéki listára voksolt.

Emellett 13 százalékuk úgy emlékszik, korábban fideszes volt, és számottevő a Magyar Kétfarkú Kutya Párttól vagy a Mi Hazánktól átpártolt szavazók aránya is, támogatóinak közel egyötöde pedig az állítja, hogy 2022-ben nem szavazott.

A különböző demográfiai csoportokat tekintve a Tisza Párt szinte minden rétegben két számjegyű támogatottságra számíthat, mindössze három kivétellel: a legidősebb, a legkevésbé iskolázott és a legszegényebb szavazópolgárok körében ennél kisebb a népszerűsége.

Magyart többen látják középutasnak, mint bal- vagy jobboldalinak – egyedül a Fidesz–KDNP szavazó­táborában vannak többségben azok, akik baloldalinak gondolják.

A válaszadóknál rákérdeztek arra is, hogy Magyar Pétert alkalmasnak találnák-e kormányfőnek:

csak 37 százalékuk mondta, hogy arra inkább vagy teljesen alkalmas. Orbán Viktort 54 százalék, Dobrev Klárát mindössze 25 százalék tartja alkalmasnak erre.

Kérdezték arról is a telefonos válaszadókat, hogy Magyarországnak csatlakoznia kellene-e az Európai Ügyészséghez: erre kiemelkedően nagy arányban válaszoltak igennel a Tisza Párt szimpatizánsai. Ők 93 százalékban csatlakoznának hozzá, de erről még a kormánypárti szavazók 35 százaléka is így vélekedik.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató