2024. május 20. - Bernát, Felícia
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon24°13°

Megérkezett a kínai elnök Magyarországra

Hszi Csin-ping kínai elnök szerda este 9 óra előtt pár perccel érkezett meg Budapestre. Az államfő hivatalos programja csütörtökön kezdődik, és Orbán Viktor miniszterelnök fogadja majd a Budai Várban.

Az M1 Híradó beszámolója szerint Hszi Csin-pinget Orbán Viktor fogadja majd Budapesten. A kínai elnök tizenöt éve nem járt Magyarországon – adta hírül az Index.

A hivatalos program csütörtökön a Budai Várban, az Oroszlános kútnál kezdődik, majd innen a Sándor-palotába megy, ahol Sulyok Tamás köztársasági elnökkel találkozik. Délután a Karmelita kolostorba látogat, ahol tárgyalások és ünnepélyes aláírási ceremóniák lesznek. 

A híradó szerint Hszi Csin-ping eddig hét alkalommal találkozott Orbán Viktorral. A mostani találkozó viszont azért különleges, mert a kínai elnök felesége is Magyarországra érkezik, és úgy tudják, hogy csütörtökön lesz egy ebéd is, amelyen Orbán Viktor felesége is részt vesz majd.

„Magyar-kínai csúcs. Készen állunk!”

– írta közösségi oldalán Orbán Viktor Hszi Csin-ping kínai elnök érkezése előtt. A miniszterelnök egy videót is megosztott, amelyben látható, hogy felkészítették a Budavári Palotát, valamint a Karmelita kolostort a magyar-kínai csúcsra.

 

 kínai delegáció érkezéséről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is osztott meg videót és képeket a közösségi oldalán. Bejegyzéséhez azt írta:

Történelmi látogatás.

A repülőgépnél magyar népviseletbe öltözött gyerekek köszöntötték az elnöki házaspárt, ősi szokás szerint kenyérrel és sóval kínálták őket, majd a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium diákjai üdvözölték a vendégeket. Egy rövid kulturális műsorra is sor került a Csillagszemű Táncegyüttes előadásában.

A kínai államfő péntekig tartózkodik Magyarországon állami látogatáson, a diplomáciai kapcsolataink felvételének 75. évfordulóján  – emlékeztetett a sajtófőnök.

Orbán Viktor fogadta a kínai elnököt:

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató