2024. május 20. - Bernát, Felícia
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon25°14°

2024 a növekedés újraindításának az éve lesz – Kormányinfó élőben

Gulyás Gergely és Vitályos Eszter Kormányinfót tart.

 

A Kormányinfó elején Gulyás elmondta, újabb részletek derülnek ki a NATO terveiről.

„A NATO ukrajnai missziója fegyverek szállítását, és katonai kiképzést jelent. A következő 5 évben további háborúra számítanak” – fogalmazott a miniszter.

Gulyás hangsúlyozta, Magyarország továbbra is ki akar maradni a háborúból, mert nem lesz a csatatéren megoldása.

„A NATO misszióban nem kívánunk részt venni, mindent megteszünk annak érdekében, hogy ne kelljen magyar katonákat Ukrajnába küldeni”

– mondta a kancelláriaminiszter, aki hozzátette: eddig 800 ezer áldozata van a háborúnak.

Gulyás arról is beszélt, hogy Magyarország lojális szövetségese a NATO-nak. Megjegyezte, „mi azon vagyunk, hogy a védelmi szövetség ebbe a konfliktusba ne avatkozzon be”.

„A kínai elnök látogatása Magyarország növekvő súlyát mutatja a világpolitikában”

A miniszter Hszi Csin-ping látogatása kapcsán elmondta: elsősorban gazdasági jelentősége van a találkozónak.

„Míg húsz éve messze le volt maradva Kína az unióhoz képest, addig ma már magasabb a gazdasági teljesítménye” – jegyezte meg, majd arról beszélt, hogy Kína a világ egyik vezető gazdasági hatalmává vált. „Ezért is érdekünk, hogy minél több kínai beruházás érkezzen Magyarországra.

Magyarország a nemzetközi együttműködésben a konnektivitás elvét vallja

– szögezte le Gulyás. 

„Konkrét megállapodások születtek, ezek egy része célokat, lehetséges közös projekteket jelöl ki. Ezzel kapcsolatosan ma délután a magyar miniszterelnök és a kínai elnök tesz bejelentést” – mondta Gulyás.

2025-ben a 4,1 százalékos növekedés is reális lehet

A miniszter arról is beszélt, 3,6 százalékra szorult vissza a márciusi infláció.

2024 a növekedés újraindításának az éve lesz

– hangsúlyozta Gulyás Gergely, aki szerint a magyar növekedés az uniós éllovasai közé tesz minket. Megjegyezte, hogy döntő fontosságú, hogy meddig tart a háború. „A prognózisok ma sokkal bizonytalanabbak, mint korábban voltak.”

Arra a kérdésre Lengyelországgal szemben lezárhatják a hetes cikkely szerinti uniós eljárást, azt mondta: nyilvánvaló, hogy a lengyel állam működésében semmi nem változott, sőt romlott, de olyan politikai erő került hatalomra, amelyet az Európai Bizottság szövetségesnek tekint, ráadásul háborúpárti. 

A jogállamisági kérdésekhez az Unióban már köze sincs a joghoz

– fogalmazott.

Karácsony Gergely elszámolással tartozik - mondta arra az információra reagálva, hogy a főpolgármester már a 2019-es kampányát is külföldi pénzből finanszírozta.

Arról, hogy Magyar Péter pártjának egyik jelöltje korábban Brüsszelben támadtaa rezsicsökkentést azt mondta: nem meglepő, ha egy baloldali pártban olyan jelöltek indulnak, akik az ellen dolgoznak, hogy kevesebb rezsit kelljen fizetnie a magyar állampolgároknak

Nem rendészeti, hanem orvosi kérdés, hogy Magyar Péter egy rendőrségi rádiót nézett internet-blokkolónak az egyik kampányrendezvényén

– mondta Gulyás Gergely. 

Hogy Orbán Viktor elmegy-e a Volodimir Zelenszkíj által kezdeményezett békecsúcsra, Gulyás azt mondta: nekünk az a problémánk, hogy 

ha az egymással szemben álló háborús felek egyike nincs ott egy ilyen tárgyaláson, akkor annak nincs érelme. 

Érdemi előrelépést ennek hiányában nem lehet elérni. 

Hogy a Mandiner Stratéga adásában Poloska Péternek nevezte Magyar Pétert, Gulyás azt mondta: 

minősíthetetlen, hogy valaki a feleségével folytatott beszélgetést magnóra veszi. Ehhez képest, hogy én így neveztem, az szinte barátságos jelző. 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató