2024. május 20. - Bernát, Felícia
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon25°14°

Putyin: az orosz hadsereg mindig készenlétben áll

Oroszország minden tőle telhetőt megtesz a „globális összeütközés” megakadályozására, de nem engedi, hogy fenyegetés érje – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a náci Németország felett aratott győzelem 79. évfordulóját ünneplő moszkvai katonai díszszemlén mondott beszédében.

Putyin megjegyezte, hogy az orosz hadsereg „mindig készenlétben áll” és kész megvédeni az ország szuverenitását.

A Nyugat szeretné elfelejteni a második világháború tanulságait, de mi emlékszünk arra, hogy az emberiség sorsa grandiózus csatákban dőlt el Moszkva és Leningrád, valamint más városok mellett – mondta Putyin.
 
Az elnök hangsúlyozta, hogy Oroszország „nehéz, mérföldkőnek számító időszakot él át” történelmében, és megjegyezte, hogy az ország sorsa minden oroszon múlik.

„Ezt a győzelem napját a különleges hadművelet körülményei között ünnepeljük – minden résztvevője, azok, akik a fronton vannak – ők a mi hőseink. Meghajlunk kitartásuk és áldozatvállalásuk előtt. Egész Oroszország Önökkel van” – jelentette ki Putyin.

Az orosz államfő hangsúlyozta, hogy az ország emlékezik mindazokra, akik a nácizmus elleni harcban vesztették életüket, valamint azokra, akik az ukrajnai konfliktus során vesztették életüket. Róluk egyperces néma csenddel emlékezett meg.



„Május 9-e mindig nagyon érzelmes, megható nap… A Győzelem napja minden generációt egyesít. Évszázados hagyományaink alapján haladunk előre, és bízunk abban, hogy együtt biztosítjuk Oroszország szabad, biztonságos jövőjét” – hangsúlyozta Putyin.

Az elnök beszéde a hagyományos módon ágyúlövésekkel és az orosz nemzeti himnusszal ért véget.

A győzelem napját ünneplő katonai díszszemlék és más rendezvények Oroszország több mint 300 városában zajlanak. Több mint egy évtizede az ünneplés része a halhatatlan ezred néven ismert hatalmas civil felvonulás is, amelyen az emberek a háborúban a nácik ellen harcoló rokonaik arcképét viszik magukkal. Idén az ünnepséget biztonsági aggályok miatt törölték.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató