2024. május 20. - Bernát, Felícia
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon25°14°

Manfred Weber az egész EU-ban kötelező katonai szolgálatot akar

Egyre inkább eluralkodik a háborús pszichózis a nyugat-európai politikusok körében, az európai parlamenti választási kampányban pedig láthatóan igyekeznek minél súlyosabb kijelentéseket tenni a háborúpárti oldalon. A minap a BR24 televíziós műsorban például Manfred Weber néppárti frakcióvezető az európai atomfegyver mellett szólalt fel – szúrta ki a Magyar Nemzet.

A német politikus, az Európai Néppárt frakcióvezetője a BR24 választási beszélgetésében kijelentette, hogy „szükségünk van egy európai atomfegyverre”. Mint mondta, ha Emmanuel Macron francia elnök felajánlja Európának a francia atomfegyvert, akkor ez egy „olyan ajánlat Franciaország részéről, amelyről beszélnünk kell”.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Emmanuel Macron francia államfő nemrég arról beszélt, hogy ma, ha békét akarunk Ukrajnában, nem szabad gyengének lennünk, ezért tisztán kell látnunk a helyzetet, és határozottan, akarattal és bátran ki kell mondanunk, hogy készek vagyunk minden rendelkezésünkre álló eszközt felhasználni a célunk elérése érdekében, vagyis azért, hogy Oroszország ne győzzön” – fogalmazott a francia elnök.

Mint ismert, Macron az elmúlt hetekben folyamatosan háborús nyilatkozatokat tett. Egészen odáig ment, hogy nem zárta ki a nyugati csapatok küldését sem Ukrajnába, az orosz–ukrán háborúba, és Franciaország atomfegyvereit is felemlegette.

Manfred Weber most úgy nyilatkozott, hogy „csalódott”, amiért Olaf Scholz német kancellár és a német kormány „szótlan” volt, és nem érkezett válasz Macron javaslatára. A műsorban Manfred Weber arról is beszélt, hogy szerinte a sorkötelezettség bevezetése egy köztes lépés, és kijelentette, hogy támogatja az általános kötelező szolgálati év bevezetését.  Ugyanakkor hozzátette azt is, hogy szerinte a fiatalokra kellene hagyni annak eldöntését, hogy milyen szolgálatot teljesítenek, de fontos a fiatalok szerepvállalása. A CDU – amelynek Weber is tagja – a hét elején tartott pártkongresszusán egyébként a „kötelező szolgálati év” mellett foglalt állást.

A BR24 műsorában Katharina Schulze, a bajor tartományi parlament zöld frakciójának vezetője arról beszélt, hogy az atomfegyverek emlegetése helyett inkább a közös védelmi beszerzésekre és a szorosabb együttműködésre kellene koncentrálni a hadsereg, a rendőrség, a hírszerzés terén, valamint a kiberhadviselés terén.

Stephan Protschka, a bajor AfD elnöke ugyanakkor háborús uszítással vádolta Webert és az őt támogató politikusokat, és kiemelte, hogy “a béke csak diplomáciával működik”.

(Magyar Nemzet)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató