2024. május 20. - Bernát, Felícia
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon25°14°

Pánik! Nagyon vezet a Fidesz, csak három párt jutna most be a parlamentbe

Csak három párt került volna be a parlamentbe, amennyiben május elején országgyűlési választásokat tartottak volna Magyarországon – összegezte az IDEA Intézet az április végén és május elején elvégzett felméréséből. A felnőtt népesség kicsivel több mint negyede szavazna jelenleg a Fidesz–KDNP-re, míg a Tisza Párt támogatottsága 15, a Demokratikus Koalícióé pedig 11 százalékos szintet ért el a hónap elején.

Az IDEA Intézet szerint amennyiben május elején országgyűlési választásokat tartottak volna Magyarországon, úgy csak három párt jutott volna a parlamentbe: a Fidesz–KDNP, a Tisztesség és Szabadság Párt, illetve a Demokratikus Koalíció.

- A Fidesz–KDNP-re a felnőtt népesség kicsivel több mint negyede szavazott volna (27 százalék), ez egy hónap elején tartott országgyűlési választáson 39 százalékos szavazati arányt jelentene a biztos szavazó, pártot választani tudók között.

- Az intézet közleménye szerint a Tisza Párt lett a második legnépszerűbb párt.

- A Demokratikus Koalíció támogatottsága a teljes népességben 11 százalék, a biztos szavazók körében pedig 15 százalék.

A Momentum és a Mi Hazánk egy május elején tartott választáson nem érte volna el a bejutást. És a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) támogatottsága is hosszabb idő után a parlamenti bejutási küszöb alá esett – összegezte az IDEA Intézet.

Nagyon vezet a Fidesz

Ám idén június 9-én nem országgyűlési, hanem európai parlamenti és önkormányzati választások lesznek Magyarországon. A vizsgálat szerint a népesség választási hajlandósága május elején meglehetősen magas volt, lényegesen magasabb annál, mint amilyen az EP-választásokon a korábbi években megszokottá vált.

Az IDEA Intézet felmérése szerint május elején, ha arra „most vasárnap” került volna sor, a felnőtt népesség tagjainak 56 százaléka 100 százalékosan meg volt arról is győződve, hogy június 9-én majd szavaz. 

Az IDEA Intézet eredményei szerint, ha az európai parlamenti választásra május elején került volna sor, a szavazatok 40 százalékát a Fidesz–KDNP-t szerezte volna meg, míg a választáson résztvevők 21 százaléka a Tisza Pártot, 17 százalékuk pedig a DK–MSZP–Párbeszéd közös listáját támogatta volna.

A közleményüket úgy zárták, hogy egy hónappal a választások előtt, e pártokon kívül csak az MKKP európai parlamenti támogatottsága érte volna el még éppen az 5 százalékot.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató