2024. június 21. - Alajos, Leila
EUR : 396.43
USD : 369.91
Időjárás ikon34°20°

Musk: a 2024-es valószínűleg az utolsó választás, amelyet az amerikaiak döntenek el

A Tesla és a SpaceX vezérigazgatója, Elon Musk szerint az illegális bevándorlók folyamatos beáramlása az Egyesült Államokba azt jelentheti, hogy a nem túl távoli jövőben már nem az amerikai állampolgárok dönthetnek a választások kimeneteléről az országban. A dél-afrikai születésű milliárdos azt állította, hogy a demokraták szándékosan nem hajlandóak foglalkozni a kérdéssel, abban a reményben, hogy a jövőben a maguk javára billenthetik a mérleget.

Musk mostani megjegyzését arra reagálva tette, hogy a republikánus törvényhozók szerdán elfogadták a képviselőházban az egyenlő képviseletről szóló törvényt, amely előírná a Népszámlálási Hivatalnak, hogy a 10 éves felmérések során a válaszadókat megkérdezze az állampolgárságukról. A Republikánus Párt képviselői azt szeretnék, hogy az egyes államokban a kongresszusi helyek számának meghatározásakor csak az amerikai állampolgárokat vegyék figyelembe.

Mike Johnson házelnök azzal érvelt, hogy „nem szabad megnövelt kongresszusi képviselettel jutalmazni azokat az államokat és városokat, amelyek megsértik a szövetségi bevándorlási törvényeket és fenntartják a menedékhely-politikát”.

„A józan ész azt diktálja, hogy csak az amerikai állampolgárokat vegyük figyelembe a választások elosztásánál”

– hangsúlyozta.

Grace Meng demokrata képviselő „vakmerőnek, cinikusnak és őszintén szólva törvénytelennek” nevezte a kezdeményezést.

Joe Biden elnök hivatala sietett kijelenteni, hogy „határozottan ellenzi” az intézkedést, „amely megakadályozná, hogy a Kereskedelmi Minisztérium Népszámlálási Irodája ellássa alkotmányosan előírt feladatát”.

Az X-en (korábban Twitter) csütörtökön közzétett bejegyzésében Musk azt írta, hogy „a demokraták egyhangú ellenállása az állampolgárság megkövetelésével szemben a képviselőházi helyek és az elnöki elektori kollégiumi szavazatok elosztásához mindent elmond”.

Musk szerint „a Demokrata Párt célja, hogy minél több illegális bevándorló behozatalával megfossza az amerikai állampolgárokat a jogaiktól”.

„Tekintettel az illegális bevándorlók tömeges beáramlására a Föld minden országából, valószínűleg 2024 lesz az utolsó olyan választás, amelyet ténylegesen az amerikai állampolgárok döntenek el”

– zárta bejegyzését Musk.

A múlt hónapban arra figyelmeztetett, hogy egy 2001. szeptember 11-i méretű terrortámadás az Egyesült Államok területén „csak idő kérdése”, tekintettel az országba illegálisan belépő emberek számára.

Februárban a milliárdos azt állította, hogy a Biden-kormány arra törekszik, hogy minél több illegális bevándorlót hozzon be, legalizálja őket, és „állandó többséget hozzon létre – egy egypárti államot”.

Egyes becslések szerint jelenleg akár 16 millió illegális bevándorló is lehet az Egyesült Államokban, köztük több mint 7,2 millió, aki Biden hivatali ideje alatt érkezett.
Az amerikai-mexikói határ laza védelmének kérdése hónapok óta uralja az amerikai belpolitikát, a republikánusok a szigorúbb ellenőrzés mellett, a demokraták pedig a kérdés liberálisabb megközelítése mellett érvelnek.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató