2024. május 27. - Hella
EUR : 385.56
USD : 356.18
Időjárás ikon27°15°

Macron: Európának fel kell készülnie Oroszország megfékezésére

Európának készen kell állnia Oroszország megfékezésére, ha Moszkva „túl messzire megy” az ukrajnai konfliktusban – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök az X közösségi média platformon.

„Ha egy bizonyos ponton az oroszok túl messzire mennek, nekünk, minden európainak készen kell állnunk arra, hogy cselekedjünk, hogy megfékezzük őket” – mondta az X felhasználóinak kérdéseire válaszolva.

Macron ugyanakkor azt mondta, „minden erejével reméli”, hogy Párizsnak nem kell ellenségeskedésbe bocsátkoznia. Azt mondta, Franciaország „nem a háború, hanem a béke hatalma, de ha Európa békét akar, akkor azt „meg kell védeni”.

„Ezért kell felfegyverkeznünk. Ezért kell elrettentőnek lennünk, és meggyőzőnek kell lennünk ellenfeleinkkel szemben, megmondva nekik:

„Ha túl messzire mentek, és veszélyeztetitek az érdekeimet és a saját biztonságomat, nem fogom kizárni a beavatkozást”

– tette hozzá az elnök.

A NATO-országok az utóbbi időben egyre gyakrabban tárgyalnak az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozásról. Macron a múlt héten azt mondta, hogy lehetséges a francia hadsereg Ukrajnába küldése, David Cameron brit külügyminiszter pedig azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők brit rakétákkal csapást mérhetnek az orosz területre.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a történéseket a feszültség példátlan eszkalálódásának nevezte, amely különleges figyelmet és intézkedéseket igényel.

A nyugati politikusok harcias kijelentései és a NATO destabilizáló akciói közepette az orosz vezérkar Vlagyimir Putyin parancsára megkezdte a Déli Katonai Körzet rakétaalakulatainak előkészítését a hadgyakorlatokra. Ezek a manőverek a nem stratégiai nukleáris fegyverek használatát hivatottak gyakorolni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató