2024. június 22. - Paulina
EUR : 397.62
USD : 371.92
Időjárás ikon27°21°

Megint elvitték a rendőrök a palesztinpárti Greta Thunberget (Videó)

Greta Thunberg svéd klímarettegő aktivistát szombaton tartóztatták le a malmöi Eurovíziós helyszín előtti zavargásban, ahol Eden Golan izraeli énekes részvétele ellen tiltakoztak.

Hat- és nyolcezer közé tehető azoknak az aktivistáknak a száma, akik szombat este vonultak fel a Malmö Arena elé, ahol az idei Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét tartották meg Svédországban. A megmozdulásra a hatóságok is készültek, voltak olyan tüntetők, akik megpróbáltak átjutni a biztonsági zónán, de a sikeres rendőrségi fellépésnek köszönhetően erre nem került sor.

A szombati megmozdulást Greta Thunberg sem hagyta ki a svéd klímaaktivistát két rendőrnek kellett kivezetnie – számoltak be izraeli hírportálok. Az esetről videófelvétel is készült.

Nyilatkozatában a 21 éves fiatal arról beszélt, azért ment tüntetni, mert nem helyesli Izrael részvételét az Eurovízión, miközben „népirtást követ el”. Greta Thunberget úgy tűnik, nem igazán érdekli, hogy Izrael nem indul meg a Gázai övezet ellen, ha a Hamász palesztin terrorszervezet 2023. október 7-én nem indul meg Izrael ellen, több, mint ezer civil hidegvérrel lemészárolva. A fegyveresek egyébként továbbra is túszokat tartanak fogva.

A tüntetők többnyire Izrael-ellenes jelszavakat skandáltak, palesztin zászlókat lengettek a megmozdulás során. „Palesztina fel lesz szabadítva a folyótól a tengerig” – hangoztatták. Megjelentek továbbá olyan jelszavak is, melyek arra utaltak, hogy az Eurovíziót a népirtás egyesíti.

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató