2024. június 14. - Vazul
EUR : 394.66
USD : 367.23
Időjárás ikon19°13°

Euractiv: Orbán és Fico irritálóak

A portál szerint viszont, ha mernénk kicsik lenni, mi is lehetnénk az unió éltanulói.

A balti államok mernek kicsik lenni, míg Szlovákia és Magyarország irritálják Brüsszelt – erre a megállapításra jutottak az Euractiv újságíró.

A portál podcast műsorában Evi Kirorri újságíró és Alexandra Brzozowski, az Euractiv „globális Európa” szerkesztője beszélgettek az EU keleti tagállamainak helyzetéről, valamint a közelgő EP-választásokról.

Kiorri szerint az utóbbi években a balti államok meglehetősen láthatóvá váltak az unión belül, és miközben

Robert Fico Szlovákiájára és Orbán Viktor Magyarországára egyértelműen irritáló tényezőkként tekintenek Brüsszelben,

addig a balti államok az Európai Unió bővítésének „sikersztorijai”.

Brzozowski egyetértett Kirorrival, hogy a balti államok valóban az EU példaképei, hiszen „ragaszkodnak a demokratikus értékekhez, a legtöbbször betartják a nemzetközi jogot, és mindenekelőtt mindig támogatják az uniós döntéseket”.

Továbbá a politikai válságokat is el tudták kerülni. Brzozowski „jó példaként” hozta fel a migráció kérdését, elmondta, hogy a balti államok és a Visegrádi Négyek is kritizálták az unió bevándorlás politikáját. De a „nagy különbség”, hogy amíg Magyarország és Szlovákia kimondta, hogy nem fognak migránsokat befogadni, addig

a balti államok habár elmondták, hogy nem tetszenek nekik a döntések, de elfogadják és betartják azokat.

Az újságíró szerint ez „hitelesebbé” tette őket Brüsszel szemében.

A baltiak egyébként is „sokkal finomabban” tárgyalnak Brüsszelben, mint a magyarok, vegy a lengyelek – tett hozzá. Brzozowski szerint a baltiak

egységesek maradtak, miközben tudják, hogy kis országok, kevés befolyással és hanggal”.

Ez szerinte „döntő fontosságú, amikor a nemzeti érdekeknek megfelelő politikát akarnak elérni és erőltetni Brüsszelben”.

Az engedelmességnek úgy tűnik meg is lesz a jutalma, az újságírók arról beszéltek, hogy a közelgő EP-választások után jó eséllyel pályázhatnak majd uniós tisztségekre a baltiak. Ezzel pedig azt a régóta fennálló kritikát is eltudja majd oszlatni Brüsszel, hogy a keleti tagállamok alulreprezentáltak az unió legmagasabb szerveinek vezetői között.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató