2024. május 22. - Júlia, Rita
EUR : 385.91
USD : 355.12
Időjárás ikon21°15°

Korrupciós vádak miatt Lengyelország lemondta a tárgyalásokat Ukrajnával

Lengyelország lemondta az Ukrajnával május 14-re tervezett mezőgazdasági tárgyalásokat, mivel egyes ukrán tárgyalófeleket korrupcióval vádolják – közölte Michal Kolodziejczak lengyel mezőgazdasági miniszterhelyettes a Dziennik Gazeta Prawna című napilapnak adott interjújában, amelyből a TASZSZ hírügynökség idézett.

„A tárgyalások azért szakadtak meg, mert az oldalukon a képviselők egy részét korrupciós tevékenységgel vádolták” – mondta. „Május 14-re terveztünk egy újabb tárgyalási fordulót, de az elmaradt” – magyarázta Kolodziejczak.

„Természetesen nem fogunk tárgyalásokat folytatni olyan személyekkel, akik ellen korrupciós vádakat emeltek”

– tette hozzá a miniszterhelyettes. Kolodziejczak nem nevezte meg a korrupcióval vádolt ukrán képviselők nevét.

Véleménye szerint a lengyel mezőgazdasági minisztérium nem oldotta meg a gazdák minden problémáját, ami tömeges tiltakozásukhoz vezetett.

„Nem oldottunk meg mindent, mert a helyzet nem egyszerű”

– összegezte.

A gazdák tömeges tiltakozásai február 9-én kezdődtek Lengyelországban. A gazdák követelik az olcsó mezőgazdasági termékek Ukrajnából történő behozatalának korlátozását vagy teljes betiltását, a nemzeti állattenyésztés támogatásának megerősítését, és nemtetszésüket fejezik ki az Európai Unió Zöld stratégiájával kapcsolatban is, amely 2050-re nulla szén-dioxid-kibocsátást irányoz elő.

Május 7-én Katowicében a XVI. Európai Gazdasági Fórumon, ahol Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője és Donald Tusk lengyel miniszterelnök is jelen volt a gazdák tömeges tiltakozására került sor. A rendezvénynek otthont adó épület előtt a gazdák trágyával teli talicskákat és egy fekete koporsót állítottak ki, amely a lengyel mezőgazdasági termelők jelenlegi helyzetét szimbolizálta.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató