2024. június 22. - Paulina
EUR : 397.62
USD : 371.92
Időjárás ikon27°21°

Ukránok: a harctéri helyzet hamarosan tovább romlik

Ukrajna bizonytalan harctéri helyzete a közeljövőben tovább romlik – figyelmeztetett a kijevi katonai hírszerzés vezetője a New York Timesnak adott interjújában. Kirilo Budanov a helyzetet úgy jellemezte, hogy „a szakadék szélén áll”, mivel Oroszország folytatja a területi térnyerését.

Moszkva több települést foglalt el az ukrajnai Harkovi terület északi részén, miután múlt pénteken offenzívát indított. A területet Kijev hónapok óta arra használta, hogy határokon átnyúló támadásokat indítson az oroszországi Belgorodi területre.

Budanov, az ukrán katonai hírszerző ügynökség (GUR) vezetője a New York Timesnak elmondta, hogy a manőver nyilvánvaló célja az ukrán tartalékok megfeszítése volt. Ez potenciálisan ablakot nyithat Oroszország számára Csaszov Jar, a Harkovtól mintegy 200 kilométerre délkeletre fekvő, stratégiailag fontos donbasszi város elfoglalására.

„A helyzet a határon van”

– mondta az újságnak hétfőn.

„Minden órával a kritikus felé halad a helyzet”.

Budanov úgy véli, hogy Kijev képes lesz stabilizálni a helyzetet, de Oroszország következő lépése egy hasonló behatolás lesz a Harkovtól 150 kilométerre északnyugatra fekvő Szumi régióban. Arra számít, hogy erre napokon belül sor kerül.

Az ukrán katonai vezetés elismerte Oroszország „taktikai sikereit” a térségben, és arról számolt be, hogy válaszul tartalékosokat vetett be. Budanov az amerikai lapnak elmondta, hogy Kijev ennek köszönhetően részben megzavarta Moszkva terveit, de a Neww Xork Times megjegyezte, hogy Kijev az átcsoportosítással más helyeken is gyengítheti a védelmét.

Az orosz hadműveletet már régóta várták Ukrajnában, de egyes katonai tisztségviselők szerint Kijev nem készítette elő a védelmet a határ saját oldalán, valószínűleg a vesztegetés miatt.

„Az erődítések és aknák első sora egyszerűen nem létezett” – írta a közösségi médiában Denisz Jaroszlavszkij, a térségben tevékenykedő ukrán parancsnok.

„Arra a következtetésre jutottunk, hogy ez vagy szándékos lopás vagy szabotázs volt”.

A harctéri bizonytalanság közben Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden Kijevbe érkezett, amit amerikai tisztviselők „megnyugtató jelzésnek” neveztek. Washington várhatóan hamarosan további fegyverszállításokat jelent be Ukrajnának.

Az ukrán vezetés a nyugati katonai támogatás hiányát és azt a több mint 61 milliárd dolláros, Ukrajnával kapcsolatos kiadásoknak az amerikai kongresszus általi, több hónapos késedelmét okolja a tavaly óta bekövetkezett sorozatos visszavonulásokért.

Moszkva az ukrajnai konfliktust az Egyesült Államok által kezdeményezett, Oroszország elleni proxy-háborúnak tekinti, amelyben az ukrán katonák „ágyútöltelékként” használják. Az orosz védelmi minisztérium május elejéig csak idén több mint 111 ezerre becsülte a kijevi katonai veszteségeket.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató