2024. május 25. - Orbán
EUR : 387.34
USD : 357.36
Időjárás ikon21°16°

„Mindent Németországért!” - büntetést kapott az AfD-s politikus

Azért áll bíróság elé, mert egy 2021-es gyűlésen a „Mindent Németországért!” szavakat használta.

Björn Höcke, aki a jobboldali Alternatíva Németországért párt egyik legismertebb alakja, pénzbüntetést kapott, mert egy beszédében náci jelszót használt – számolt be az EuroNews. 

A keddi ítéletet a perében hónapokkal a keleti Türingia tartományban tartandó regionális választások előtt hozták meg, amelyen indulni kíván a kormányzói posztért. Korábban megírtuk, hogy Björn Höcke, aki az Alternatíva Németországért (AfD) pártot vezeti Türingiában, azért áll bíróság elé, mert egy 2021-es gyűlésen a „Mindent Németországért!” szavakat használta.

A szlogen az SA rohamosztagosokhoz kötődik, akik kulcsszerepet játszottak a nácik hatalomra jutásában. 

A keleti Halle városának tartományi bírósága alkotmányellenes szervezet jelképeinek használata miatt ítélte el Höckét – jelentette a dpa német hírügynökség. 

A bíróság 13 ezer eurós (5 millió forint) pénzbírságot szabott ki.

A bűncselekmény legfeljebb három év börtönbüntetéssel sújtható. Az ügyészek hat hónap felfüggesztett börtönbüntetést kértek, míg a védőügyvédek felmentés mellett érveltek. A politikus a tárgyaláson azt vallotta, hogy „teljesen ártatlan”. Az egykori történelemtanár „törvénytisztelő állampolgárnak” nevezte magát.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató