2024. május 25. - Orbán
EUR : 387.34
USD : 357.36
Időjárás ikon21°16°

Nagy lehet a baj: Zelenszkij lemondta spanyol és portugál útját

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki pénteken hivatalos látogatást tett volna Madridban, lemondta spanyolországi látogatását – erősítette meg a spanyol sajtó a spanyol királyi palota által kiadott hivatalos program alapján.A királyi palota szerda reggel frissítette az uralkodó programját, jelezve, hogy a VI. Fülöp király és az ukrán államfő tervezett találkozója, valamint a Zelenszkij tiszteletére rendezett hivatalos ebéd elmarad, az okok megjelölése nélkül.

Az ukrán elnöknek Portugáliába is el kellett volna látogatnia, de 

a portugál sajtó értesülései szerint valószínűleg ez a látogatás is elmarad.

Ukrajna újabb orosz offenzívával néz szembe északon. Moszkva május 10-én indított újabb támadása Harkivot, az ország második legnagyobb városát fenyegeti, amely az orosz határtól mintegy harminc kilométerre fekszik.

„Kritikus” a helyzet Vovcsanszkban

Az ukrán hadsereg kedd este bejelentette, hogy az északi front egyes területein, Harkiv térségében vissza kell vonulnia. „Egyes területeken, Lukjanci és Vovcsanszk közelében az ellenséges tűzre és a gyalogsági támadásra reagálva egységeink kedvezőbb pozíciók felé manővereztek, hogy megmentsük katonáink életét és elkerüljük a veszteségeket. A harc folytatódik” – közölte az ukrán vezérkar a közösségi médiában

„Az ukrán egységek megakadályozzák, hogy az orosz megszállók megvethessék a lábukat. 

Ellentámadásokat hajtanak végre, a védelmi erők tüzérségi és drónos egységei folyamatosan ellenőrzés alatt tartják az ellenséget” 

– közölte az ukrán vezérkar.

Vovcsanszkban, a mostani orosz támadás célpontjaként szolgáló legnagyobb városban „kritikus” a helyzet – ismerte el kedden Tamaz Gambarasvili, a helyi katonai közigazgatás vezetője, aki „folyamatos ágyúzásról” és harcokról számolt be a város külterületén.

Az ukrán hadsereg vezérkara szerint az oroszok „taktikai sikereket” érnek el, és mintegy harminc falu áll ellenséges tűz alatt. Mintegy hétezer embert evakuáltak a területről.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató