2024. június 20. - Rafael
EUR : 395.57
USD : 368.31
Időjárás ikon32°22°

Szlovák védelmi miniszter: A helyzet rossz, a miniszterelnök az életéért küzd

Szerda este nyolckor rendkívüli sajtótájékoztatón számolt be a Robert Fico elleni merényletről több állami vezető Banská Bystricán (Besztercebányán).

Robert Kaliňák védelmi miniszter elmondta, hogy Fico állapota rendkívül súlyos, életveszélyes. A miniszterelnököt három és fél órája műti egy nagy orvosi csapat, de

a helyzet rossz, Robert Fico még mindig az életéért küzd.

Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter szerint politikai motiváció áll a merénylet hátterében, de a politikus mindenkit arra kért, „vessen véget a gyűlöletkeltésnek”, függetlenül attól, hogy koalíciós vagy ellenzéki szimpatizánsokról van szó. A belügyminiszter bejelentette, a rendőrség megerősíti egyes médiumok és politikai szervezetek védelmét. A helyzetet és a további teendőket a csütörtökön összeülő nemzetbiztonsági tanács tekinti át.

Eštok a közösségi médiában terjedő gyűlöletet tette felelőssé a merényletért, és kijelentette, hogy

Ez a szlovák demokrácia legszomorúbb napja, mert egy miniszterelnök elleni támadás a demokrácia elleni támadás.

Eštok szerint a kormányfő elleni merénylet is azt bizonyítja, hogy Szlovákia „a polgárháború szélén áll”, és számos olyan ember van, akinek ezért „a tükörbe kéne néznie”.

Ahogy arról részletesen beszámoltunk, szerda kora délután több lövéssel sebesítette meg egy 71 éves férfi Robert Fico kormányfőt a Pozsonytól 180 kilométerre északkeletre található Handlovában (Nyitrabányán) tartott kormányülés után. A lövések akkor dördültek el, amikor Fico kiment a rá várakozó emberekhez, és valaki azt kiabálta, „Robo, gyere ide”.

A meglőtt miniszterelnököt testőrei segítették be autójába, majd életveszélyes állapotban, mentőhelikopterrel vitték a besztercebányai Roosevelt kórházba, a beavatkozás szükségessége miatt ugyanis túl sokáig tartott volna őt Pozsonyba szállítani. A tettest a helyszínen elfogták.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató