2024. június 14. - Vazul
EUR : 394.66
USD : 367.23
Időjárás ikon19°13°

A szlovák író elmondta, hogy többek között az ukrajnai fegyverszállítás leállítása miatt lőtte le Ficót

Juraj Cintula szlovák ellenzéki író, aki lelőtte Robert Fico szlovák miniszterelnököt, azt állította, hogy azért is tette ezt, mert a kormányfő ellenezte az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat.

Ezt Matus Šutaj-Eštok, a szlovák belügyminisztérium vezetője jelentette be - számol be a TA-3 televíziós csatorna.

Vallomásában Cintula azzal magyarázta a támadást, hogy nem ért egyet az ország kormányának intézkedéseivel. Különösen elégedetlen volt az elnökválasztás eredményével, ellenezte, hogy

az ország hatóságai nem támogatták az Ukrajnának történő fegyverszállításokat, valamint a kormány jogi területen hozott intézkedéseit.

Közben az is kiderült, hogy néhány héttel a szlovák miniszterelnök elleni merénylet előtt Cintula megjelent egy tüntetésen Dolna Krupa községben. Állítólag az író nemcsak a Fico által folytatott politika aktív bírálója volt, hanem ukránbarát gyűléseken is részt vett.


Az orosz kiadványok azt is állítják, hogy Juraj Cintula feleségét letartóztatták. A kiadványok szerint

az író házastársa ukrajnai menekült és az Euromaidan aktivistája.

Emlékeztetünk, a 71 éves írót ma jelentették be gyanúsítottként a Fico miniszterelnök elleni merényletkísérlet ügyében. Súlyosbító körülmény, hogy az elkövető bosszúból és egy hivatalos személy ellen cselekedett, és meghatározhatja a büntetés végső mértékét. A férfi 25 évtől életfogytig tartó börtönbüntetésre számíthat.

Közben a politikus állapotáról a merényletkísérlet után reggel óta ellentmondásos információk vannak. Robert Kaliniak szlovák védelmi miniszter konkrétan azt mondta, hogy Fico állapota "rendkívül súlyos".

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató